Gravitācijai nepakļautie • IR.lv

Gravitācijai nepakļautie

2
NULL

Bez aizplīvurotām detaļām – romāns par leģendāro tulkotāju Maiju Silmali 

Ir cilvēki, kuri nav piemēroti dzīvei uz Zemes. Tāda bijusi arī tulkotāja un dzejniece Maija Silmale (1924-1973). Skarbais spriedums «franču grupas» lietā viņas vārdu padarījis par laikmeta simbolu. Šis laiks iemūžināts Gundegas Repšes grāmatā Mala. Tā rakstīja Fridrihsons, Intas Geiles-Sīpolnieces filmā Sods par sapni, tagad arī Leldes Stumbres romānā Maija, Cher Ami!

Kad aprīlī Latvijas Radio 1 raidījumā Kultūras rondo sastapās trīs minētās autores, Gundega Repše uzstāja, ka turpmāk vajadzētu atturēties lietot nosaukumu «franču grupa», jo tas ir čekas izmeklētāju izdomāts apzīmējums. Taču ir gandrīz neiespējami atrast citu kodolīgu vārdu savienojumu, kas spētu izskaidrot, kāpēc 1951. gadā 4. janvārī čeka arestēja 13 cilvēkus: studentes Maiju Silmali, Mirdzu Lībietis-Ersu, Skaidrīti Sirsoni, rakstnieci Mildu Grīnfeldi, Ievu Lasi, dzejnieci, dramaturģi un tulkotāju Elzu Stērsti, skolotāju Eleonoru Sausni, aktieri Miervaldi Ozoliņu, mākslinieku Kurtu Fridrihsonu, aktierus Arnoldu Stubavu un Irmu Stubavu, Alfrēdu Sausni un rakstnieku Gustavu Bērziņu. Par sarunām un grāmatu lasīšanu Maija Silmale tika notiesāta uz 10 gadiem labošanas darbu kolonijā Taišetā Sibīrijā. 

Leldes Stumbres romāna darbība sākas ar Silmales atgriešanos no Sibīrijas. 1956. gadā, kad grāmatas galvenā varone izkāpj no Maskavas vilciena, Leldei Stumbrei bija četri gadi, taču viņa pati stāsta, ka Maija Silmale bijusi klātesoša visu viņas mūžu – caur mammas stāstiem un atmiņām. Viens no šādiem stāstiem un fotogrāfija ir arī grāmatā – Leldes vecāku Ērika un Silvijas, kā arī Miervalža Ozoliņa un Maijas Silmales dubultkāzas, kas tika sarīkotas, protestējot pret jaunlaiku tradīciju tā vienkārši sarakstīties – bez mācītāja un svētkiem. Leldei Stumbrei Maija nav asinsradiniece, viņa sauc sevi par krustmeitu. Par tādu Stumbre kļūst pēc sava īstā krusttēva, Maijas brāļa Mika, pēkšņās nāves. Silmale uzņēmusies šo pienākumu ar lielu entuziasmu, un tam grāmatā var atrast izskaidrojumu: pēc atgriešanās no Sibīrijas viņa nespēja tik drīz izveidot attiecības ar pašas meitiņu, nododot Helju audzināšanu vairāk mātes un māsas ziņā. Taču, kad jauniņā Lelde sāk viņu apciemot, Maija Silmale jau ir gatava dot – izrādīt savu čemodānu ar franču šansona platēm, sēdēt vakaros kopā ar jaunajiem dzejniekiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu