Sēdi klusu, varoni! • IR.lv

Sēdi klusu, varoni!

4
Visi izrādes varoņi vienlaikus cits citam atskaņo labāko Loengrīna ierakstu.

Ar izrādi Slepenais Loengrīns Alvis Hermanis atgūst vācu publikas labvēlību

Vismaz skatītājiem patika – to pēc pirmizrādes var teikt droši. Arī uz nākamo izrādi biļešu gandrīz vai nav, aptuveni 500 vietām paredzētais Minhenes Cuvilliés-theater, Rezidences teātra vecais nams, izpārdots. Un pāris aktīvistu noliedzošos «bū-ū-ū», režisoram uznākot uz skatuves, tūlīt pat aizslaucīja aplausi. Kaut arī Hermaņa izrādē Slepenais Loengrīns, kas sacerēta kopā ar Rezidences teātra aktieriem, ir krietni daudz skumju un skepses, un droši vien arī vēl kas tāds, ko saprast spēj tikai vācu publika.

Nenotikušais Loengrīns

Hermaņa darbu saraksts top gadiem uz priekšu, un krietni sen bijis skaidrs, ka dramatiskā teātra izrāde par Grāla bruņinieku Loengrīnu notiks gadu pirms šīs Vāgnera operas iestudējuma Baireitā. Taču 2018. gadā Loengrīnu tur iestudēs amerikāņu režisors Juvals Šarons (Yuval Sharon). Alvis Hermanis no uzveduma atteicies, jo «labāk pameklēt režisoru, kura politiskie uzskati atbilst Vācijas oficiālajai ideoloģijai», kā viņš to komentēja laikrakstā Diena

Operu uzvedumos Hermanis vienmēr ir arī telpas autors, un nenotikušais darbs varētu būt intriģējošs izņēmums, tāpēc ka tā scenogrāfiju veidos ļoti īpatnējais vācu gleznotājs Neo Rauhs (Rauch), kura psihedēliski spilgtajās bildēs reālistiski motīvi kārtojas pavisam sirreālās noskaņās un ainās. Skaidrs, ka abu mākslinieku redzējums būtu krasi atšķirīgs. Vai kaut ko no iecerētā Baireitas uzveduma var nojaust Minhenes teātra Slepenajā Loengrīnā? Varu tikai minēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu