Eiropas optimisms • IR.lv

Eiropas optimisms

4
Aivars Ozoliņš

Francijas prezidenta vēlēšanas rāda ceļu uz atvērtu un demokrātisku Eiropu

Francijā svētdien notikušās prezidenta vēlēšanas politikas vērotāji raksturo arī kā referendumu par liberālismu un globalizāciju. Uzvarētājs Emanuels Makrons, kas saņēma 66% balsu, pats to nepārprotami un pārliecinoši uzsvēra gan priekšvēlēšanu kampaņas laikā, gan arī ļoti simboliski uzreiz pēc uzvaras, kad viņa iziešanu pie atbalstītājiem pavadīja Eiropas Savienības himna – Bēthovena Oda priekam.

Francijas vēlēšanu iznākums ir daudz svarīgāks nekā tikai «labāka kandidāta» uzvara pār «sliktāku kandidātu» lielā un politiski un ekonomiski ietekmīgā Eiropas valstī. Makrona uzvara var kļūt par pavērsienu līdz šim augušajā nacionālpopulisma vilnī, kas it kā nenovēršami gāzās pāri Eiropai. Sākas populisma atplūdi. Nav vērts minēt, vai Makrons būtu uzvarējis Francijā, ja nebūtu bijis Brexit un Donalda Trampa uzvaras ASV. Taču darbība vienmēr rada pretdarbību, un anglosakšu zemēs notiekošais daudziem radīja bažas par Eiropas nākotni.

Reakcija uz radikālu populismu bija gan Austrijas prezidenta vēlēšanas pērn decembrī, kur pretēji bažām un cerībām galēji labējās Brīvības partijas kandidāts zaudēja, gan parlamenta vēlēšanas Nīderlandē martā, kurās Gērta Vildersa ekstrēmistus vēlētāji pārliecinoši atstāja opozīcijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu