Uldis Lieldiens, svētku uzvārda īpašnieks • IR.lv

Uldis Lieldiens, svētku uzvārda īpašnieks

3
«Lieldienas svinam kā uzvārda dienu, nekad neesam vieni, draugi atbrauc, šūpojamies, olas krāsojam — uzvārds uzliek pienākumu!» saka Uldis. Viņa dēls ir Jānis, arī nākamajiem svētkiem plāni skaidri.
Ieva Puķe

Mans tēvs Kārlis, mamma Anita, mana māsa un trīs jaunākie brāļi, kam bērnu vēl nav, mans astoņus gadus vecais dēls Jānis Reinis Lieldiens, lielā meita Kintija, sieva Ieviņa Lieldiena un es pats – nemaz tik daudz Lieldienu Latvijā nav, aizdomājas liezērietis Uldis Lieldiens. Kā dzimtai ticis tāds uzvārds, neviens vairs pastāstīt nevar. Tēva tēvs pazudis karā, bet vecmāmiņa par to nekad nerunāja.

Uldim, kurš ir liels jokupēteris, uzvārds patīk, jo atnesis vienu otru jautru brīdi. Piemēram, pēc meitas piedzimšanas viņš vēl telefoncentrāļu laikos no Madonas rajona Liezēres piesaka tālsarunas saviem vecākiem Palsmanē un sievas vecākiem Jaunpiebalgā, bet krievvalodīgā telefoniste ilgi nevar saprast uzvārdu. Pārjautā vairākas reizes, tad priecīgi iesaucas: «Ā, boļšoj ģeņ, pasha!» (Ā, lielā diena, Lieldienas!) Vai arī – Uldis ar draugiem sēž krogā pie Gaiziņkalna, blakus aktieris Imants Vekmans no televīzijas raidījuma Piektdieņi. «Klau, veco zēn, iedod man autogrāfu,» ierunājas Lieldiens. Citu papīru kabatā neatrazdams, sniedz Vekmanam savu vizītkarti. Šis noelšas: «Klausies, par cik nopirki uzvārdu?»

Mājas Liezērē Uldis gan savulaik nejauši iegādājās komplektā ar varenu vārdu. Kad 90. gados ar bijušās saimnieces dēlu sarunāts darījums, tikai papīrus kārtojot, izrādījies, ka nolaisto īpašumu pie skaistā ezera sauc Lāčplēši. «Lieldienas Lāčplēšos, vai nav labi?» rokas saberzē saimnieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu