Tauriņa spārnu vēdas pie Baltijas jūras • IR.lv

Tauriņa spārnu vēdas pie Baltijas jūras

5
Arta Ģiga.
Ieva Puķe

Pētniecisko raidījumu režisore Arta Ģiga producēs LTV seriālu par Latvijas nacionālajiem partizāniem – tā centrā stāsts par «latviešu izcelsmes pasaules klases nodevēju», čekas un britu izlūkdienesta dubultaģentu Jāni Klimkānu

Pirms desmit gadiem, kad runāju ar Artu Ģigu, pieredzējušās televīzijas profesionāles seja cilvēkiem nebija pazīstama. Toreiz Arta sniedza interviju ne tāpēc, ka viņas režisētais LTV raidījums De facto tika atzīts par sezonas labāko, bet gan, lai oponētu atstādināšanai no amata. Formāli tas notika sižetā neaizklātu Latgales večuka lamuvārdu dēļ. Pēc kolēģu domām, tā laika gļēvulīgās LTV vadības rīcība bija valdošās koalīcijas pasūtījums, kam sabiedriskās televīzijas žurnālisti minuši uz varžacīm.

Arī TV3 raidījuma Nekā personīga galvenās redaktores un producentes darbā Ģiga joprojām ir aizkadrā. Viņas datorā neatrast pozētas bildes ar ētera cilvēkiem Ilzi Jaunalksni un Jāni Krēvicu, kuri pirms 10 gadiem atstāja LTV kopā ar viņu. 

Mūsu sarunas iemesls ir ziņa par citu apjomīgu projektu: Ģigas izveidotās producentu grupas Red Dot Media darbs Sarkanais mežs par nacionālās pretošanās kustību pēc Otrā pasaules kara tikko uzvarējis LTV simtgades seriālu konkursā. Arta precizē, ka tā nav viņas atgriešanās LTV, tikpat labi viņa varētu producēt seriālus LNT vai TV3, bet lielo izmaksu dēļ tādus var atļauties tikai raidorganizācija, kam pieejama valsts nauda. Savulaik LTV jau rādīja viņas producēto seriālu Māja pie ezera, attiecību drāmu 13.sērijās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu