Anatolijas tīģeru agonija • IR.lv

Anatolijas tīģeru agonija

5
Kāds vīrs Stambulā uzrāpies uz jumta un skandina prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu atbalstošus saukļus. Gaidāmā referenduma kampaņas plakātā rakstīts: «Jā, vārdi un lēmumi pieder tautai.»

Politiskā nestabilitāte Turcijā smagi iedragājusi arī ekonomiku. Investori zaudējuši uzticēšanos, tūristi nebrauc, un nacionālā valūta strauji zaudē vērtību. Tieši ekonomikas uzplaukums savulaik palīdzēja Redžepam Erdoganam baudīt vēlētāju atbalstu un nostiprināt varu, taču tagad prezidents, šķiet, dzīvo ilūzijās un nenovērtē situācijas nopietnību

Vēl pavisam nesen Hači Bojdaks bija populāra persona. 56 gadus vecais vīrietis pārvaldīja vairākus desmitus uzņēmumu, ieskaitot Istikbal un Boytas, kurus var uzskatīt par vietējo konkurentu pasaulē populārajam masveida mēbeļu milzim IKEA. Politiķi pieteicās vizītēs, lai uzklausītu biznesmeņa padomus. Viņa dzimtajā Kajseri pilsētā Bojdaka vārdā tika nosaukts futbola stadions.

Taču šī ēra ir beigusies. Ja viss notiks pēc Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana prāta, valstī tiks izdzēstas jebkuras atsauces uz Bojdaku. Pagājušā gada pavasarī biznesmenis un divi viņa padotie no ģimenes holdinga kompānijas tika arestēti un ieslodzīti cietumā pie galvaspilsētas Ankaras. Valsts pārņēma visu Bojdaka firmu aktīvus. Pat futbola stadions tika pārdēvēts.

Erdoganam ir aizdomas, ka Bojdaks atbalsta trimdā ASV dzīvojošo musulmaņu garīdznieku Fetullu Gulenu (75), kuru prezidents uzskata par pērn 15. jūlijā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma iedvesmotāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu