Cik maksās nodokļu reforma? • IR.lv

Cik maksās nodokļu reforma?

3
Pauls Raudseps

Finanšu ministres plānotās nodokļu izmaiņas valsts makā radītu robu, kas lielāks par visu aizsardzības budžetu

Mēnesi pēc finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) vērienīgā nodokļu samazināšanas plāna prezentācijas viņas vadītā ministrija sākusi piesardzīgi dalīties ar aprēķiniem, cik tas viss varētu maksāt. Publiski par prognozēto kritumu budžeta ienākumos izskanējušas tikai ļoti aptuvenas norādes un informācijas driskas. Tas savukārt radījis lielu neskaidrību par izmaiņu atbilstību gan Latvijas likumiem par pieļaujamo deficītu, gan ES noteikumiem šajā jomā, par šo neziņu bažas izteicis arī Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais.

Taču marta beigās Finanšu ministrijas pārstāvji sociālajiem partneriem prezentēja aprēķinus par nodokļu reformas izmaksām un iecerētajiem kompensācijas pasākumiem. Žurnāla Ir rīcībā nonākusi šī prezentācija.

Tā atklāj – budžeta ienākumi, no kuriem FM plāno atteikties, ir milzīgi. Pirmajā gadā pēc nodokļu izmaiņām ienākumu zudums būs gandrīz 460 miljoni eiro, bet turpmāk pat vairāk nekā pusmiljards  eiro gadā. Šīs summas pārsniedz visu aizsardzībai šogad atvēlēto budžeta naudu – 450 miljonus eiro – un daudz neatpaliek no izglītībai veltītā apjoma – 678 miljoniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu