Divi neskaidrības gadi • IR.lv

Divi neskaidrības gadi

6
Sarunas par Brexit noteikumiem no Eiropas Savienības puses vadīs Mišels Barnjē.

Trešdien, 29. martā, Lielbritānija iedarbināja Lisabonas līguma 50. pantu, sākot oficiālu izstāšanos no Eiropas Savienības. Pagaidām abas puses pat nav vienojušās, ar kādiem jautājumiem šķiršanās sarunas sāksies. Skaidrs tikai tas, ka Brisele sagatavojusies skarbai pozīcijai

Mišels Barnjē ir Eiropas šķiršanās advokāts – vīrietis, kura atbildība būs vadīt sarunas par Lielbritānijas aiziešanu no ES. Šāda šķiršanās vēl nav pieredzēta, un ir skaidrs, ka tā būs dārga, ilgstoša un to uzmanīgi vēros visa pasaule. Pēdējā laikā ar Barnjē vēlas runāt daudzi – valstu līderi un parlamentu pārstāvji, un, kad viņiem tiek dota šāda iespēja, franču republikānis piedāvā prezentāciju. Tajā izskaidrota, ja tā var teikt, šķiršanās prāvas slepenā stratēģija.

Uz vienu dienu marta sākumā Barnjē bija ieradies Berlīnē pēc Vācijas parlamenta Eiropas lietu komisijas ielūguma. 66 gadus vecais viesis, kas agrāk pildījis Francijas ārlietu ministra un ES iekšējā tirgus un pakalpojumu komisāra pienākumus, savā prezentācijā naski uzskaita visus svarīgākos datus, izceļot to, cik cieši šobrīd ir savītas ES un Lielbritānijas ekonomikas, un izsaka teorijas, kādas varētu būt abu pušu attiecības nākotnē. Laika grafikā izcelts, ka abpusējs šķiršanās līgums jāparaksta vēlākais līdz 2018. gada septembrim. Kad tas būs izdarīts, liecina prezentācijas attēli, varēs sīkāk ķidāt potenciālo ES un britu sadarbības modeli. Barnjē savu pieeju dēvē par «sarunu arhitektūru».

ES stratēģijas skices

Prezentācija notiek aiz slēgtām durvīm, jo tiek izklāstīta stratēģija vairākiem nākamajiem mēnešiem. Kad apspriede beidzas, viesis pats nekavējoties salasa pilnīgi visus dokumentus, lai novērstu informācijas nopludināšanu. Eiropieši no savas puses vispirms vēlas runāt par šķiršanos un naudu un tikai pēc tam vienoties par nākotnes sadarbības modeļiem. Turpretī briti labprāt sāktu kārtot lietas otrādi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu