Sapņi un gaidas • IR.lv

Sapņi un gaidas

4
Andris Keišs.
Anda Burve-Rozīte

Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs (42) saņem Harija Liepiņa balvu, spēlē ārstu jaunā zinātniskās fantastikas filmā Tas, ko viņi neredz un gatavojas vairākiem jauniem darbiem teātrī un kino

Pirms 20 gadiem, kad teātra mākslas cienītājiem nepazīstamais jaunais aktieris Andris Keišs kāpa uz Alvja Hermaņa nesen izveidotā Jaunā Rīgas teātra skatuves, diez vai viņam sapņos rādījās, ka pēc divām desmitgadēm pats Hermanis ar savām izrādēm būs guvis slavu Eiropā, bet vienu no saviem aktieriem nodēvēs par Meistaru. Uzzinot, ka Keišam Teātra dienā, 27. martā, nolemts pasniegt Harija Liepiņa balvu, režisors sacīja tā: «Visu cieņu pret Hariju Liepiņu, bet es personīgi domāju, ka Andris Keišs ir daudz labāks aktieris par viņu. Bet, tā kā Harijam Liepiņam Keiša balvu nav iespējams pasniegt, tad var darīt arī otrādi.» 

Keišs nospēlējis lielas un mazākas lomas 70 izrādēs. Ir viens no iemīļotākajiem savas paaudzes latviešu kinoaktieriem. Divdesmitajai radošajai sezonai pamazām sliecoties uz vasaras pusi, aizvien prieka un iedvesmas pilns strādāt. Šonedēļ, 23. martā, pirmizrādi piedzīvo Staņislava Tokalova debijas spēlfilma Tas, ko viņi neredz – zinātniskās fantastikas un jūtu drāma, kurā Keišam ārsta loma. Vēl kāda debija 28. martā – Rīgas Krievu teātrī, izcilajā Vladislava Nastavševa izrādē Mēdeja Keišs iejutīsies Jāsona lomā (līdz šim to atveidoja Mihails Troiņiks). Šonedēļ atsākušies kādas citas Nastavševa izrādes mēģinājumi, kas top JRT, – Anatolija Marienhofa Ciniķi par 20. gadsimta sākuma notikumiem Krievijā, kur Keišam arī loma. Turklāt viņš iesaistīts režisores Annas Vidulejas jaunā kinodarba Homo Novus tapšanā. Jaunākie Keiša darbi JRT – lomas izrādē Kārkli un Pakļaušanās – cieši saistīti ar šābrīža notikumiem politikā Latvijā un pasaulē. Intervijā aktieris runā arī par to.

Režisors Alvis Hermanis saistībā ar Harija Liepiņa balvu bija izteicies, ka, viņaprāt, esi labāks aktieris par Liepiņu. 
Jā, labs joks…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu