Bez tiesībām pagurt • IR.lv

Bez tiesībām pagurt

5
Eva Bindere.
Anda Burve-Rozīte

Lielās mūzikas balvas ieguvēja vijolniece Eva Bindere (42) priecājas par katru koncertu blīvajā darba grafikā. Tas viņai dod ne tikai profesionālu gandarījumu, bet arī iespēju atbalstīt dēlu

Tā bija sīka laika strēle, ko Lielās mūzikas balvas pasniegšanas dienā, 7. martā, vijolniece Eva Bindere atļāvās izraut blīvajā darbu un pienākumu grafikā, lai nosvinētu. Trausla un skaista, pēc pašas mazliet kritiski aizkulisēs sacītā, saposusies Oņegina laika sieviešu veidolā, viņa kāpa uz operas skatuves, lai saņemtu balvu kā 2016. gada labākā mūziķe. 

Viena no pasaulē zināmākajiem latviešu izpildītājmāksliniekiem klasiskajā mūzikā – tā droši var teikt par Evu Binderi. Jau vairākus gadus viņa ir koncertmeistara vietniece Oksfordas Filharmoniskajā orķestrī. Pasniedz Latvijas Mūzikas akadēmijā. Vairāk nekā 15 gadus bijusi Gidona Krēmera izveidotā kamerorķestra Kremerata Baltica pirmā vijole. Pierādījusi sevi kā izcila soliste, atskaņojot pasaules dižgaru mūziku. 

Neilgi pirms Lielās mūzikas balvas ceremonijas interneta vidē vijolnieces vārds izskanēja kādā dramatiskā, ar profesiju un talantu nesaistītā kontekstā. Eva bija uzaicināta uz radioraidījumu krievvalodīgajai auditorijai Zaļā lampa, kas vēsta par atbalsta projektiem slimiem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Raidījumā ierasti runā sabiedrībā pazīstami cilvēki, aicinot sabiedrību palīdzēt tiem, kam klājas grūti. Evas gadījumā saruna skāra arī viņas pašas dēlu, deviņus gadus veco Valteru, kurš sirgst ar ārkārtīgi retu slimību. Vecākiem tas nozīmē milzīgas rūpes, arī lielus tēriņus. Skype intervijā dažas dienas pirms Lielās mūzikas balvas pasniegšanas māksliniece stāsta, kā savieno rūpes par dēlu ar intensīvo radošo dzīvi, kā arī atklāj, kāpēc nav gribējusi, lai pašas stāsts Latvijā izskan tālāk par specifisko labdarības radioraidījumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu