Melu apkarotājs • IR.lv

Melu apkarotājs

7
Jevhens Fedčenko.
Pauls Raudseps

Pirms trim gadiem ukraiņu žurnālistikas profesors Jevhens Fedčenko nedevās uz fronti – viņš dibināja StopFake

Tagad visi runā par fake news jeb viltus ziņām. Pirms ASV prezidenta vēlēšanām tās sociālajos tīklos bija populārākas nekā tādu cienījamu mediju kā The New York Times vai The Washington Post sniegtā informācija, savukārt Vācijas, Zviedrijas un Lielbritānijas amatpersonas brīdinājušas par Krievijas dezinformācijas ietekmi uz politiku un sabiedrību. Aizvien lielāki līdzekļi tiek veltīti arī šādu ziņu atklāšanai un atspēkošanai. Eiropas Savienība 2015. gada martā izveidoja East StratCom darba grupu, lai atmaskotu Krievijas dezinformāciju, līdzīgu darbu dara organizācijas arī Čehijā, Vācijā un citur. Facebook papildina savu vietni ar rīku, kas palīdz atpazīt melus internetā.

Taču pirmsākumi tam visam meklējami Krievijas hibrīdkarā pret Ukrainu, kas sākās 2014. gada pavasarī un kurā informatīvās telpas iekarošanai bija līdzvērtīga loma kā «zaļajiem vīriņiem» ar automātiem un tankiem.

Arī pirmā organizētā un efektīvā pretošanās Krievijas informācijas karam sākās Ukrainā. Nesen Kijevā man bija iespēja tikties ar organizācijas StopFake līdzdibinātāju, Mohilas akadēmijas Žurnālistikas fakultātes direktoru Jevhenu Fedčenko, kurš arī saka: «Viens no mūsu lielākajiem sasniegumiem ir fake news jēdziena aktualizēšana.» Pirms trim gadiem esot bijis grūti Rietumu lēmumu pieņēmējus pārliecināt, ka šī nav tikai Ukrainas problēma. Tagad radušās daudzas iniciatīvas, lai pret šo parādību cīnītos, bet vajag vēl vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu