Bez robežām • IR.lv

Bez robežām

5
Vienu biļeti, lūdzu! seko «Ņujorkas aktīvākajai teātru apmeklētājai Nikijai Kokrenai».
Kristīne Simsone

Jaunais režisors Matīss Kaža zina, kā iekarot Ņujorku

Jaunais režisors Matīss Kaža atstāj iespaidu, ka dzīvojam pasaulē, kur robežas neeksistē. 21 gadu vecais Matīss ir dzimis Zviedrijā, audzis Latvijā, pašlaik studē Ņujorkas Universitātes Tiša Mākslas skolā un savu pirmo filmu Vienu biļeti, lūdzu! ir nule kā izrādījis Gēteborgas Starptautiskajā kinofestivālā. Latvijas pirmizrāde notiks 13. martā. 

Ņujorkas teātru bieds
Stundu garajā dokumentālajā vēstījumā ir iemūžināta «Ņujorkas aktīvākā teātru apmeklētāja», 78 gadus vecā Nikija Kokrena. Viņa, allaž apkrāvusies ar tašām un maisiņiem, dienu no dienas, gluži kā ejot uz darbu, siro pa Ņujorkas kultūras pasākumiem un teātra izrādēm. Teātru darbinieki par viņas uzmācīgajiem centieniem iekļūt izrādēs bez maksas izsakās skarbi, pat sauc Kokrenu par zagli, bet Matīss stāsta, ka, vācot kinodarbam nepieciešamos līdzekļus vietnē Kickstarter, ir saņēmis dusmīgus e-pastus, kuros tikusi asi pelta vēlme par Kokrenu veidot filmu. «Tagad man ir, ko likt mārketinga kampaņā,» mierīgi pasmejoties, saka jaunais režisors. 

Ar Kokrenu viegli neklājās arī filmas skatītājam – ir jāpaiet laikam, iekams pie viņas asociālajiem gājieniem pierod. Te arī jāuzslavē jaunā režisora apņēmība veidot filmu par tik sarežģītu un nebūt ne patīkamu personāžu. Viņš ar šo uzdevumu ir ticis galā labi, filmas noslēgumā skatītājam liekot noticēt, ka Kokrenas uzvedība nav vis untums vai nekaunība, bet gan nesatricināma sekošana pašas skaidri formulētam pasaules uzskatam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu