Atvērtības koridors • IR.lv

Atvērtības koridors

7
Ārija Martukāne.
Anda Burve-Rozīte

Viena no audžuģimeņu kustības Latvijā iniciatorēm Ārija Martukāne (59) uzaudzinājusi četrus savus un devusi iespēju ģimenē uzaugt septiņiem audžubērniem. Viņas stāsts – jaunajā dokumentālajā filmā par cilvēkiem ar smagu bērnību No ligzdas izmestie

Ārijai bija pusotrs gads, kad viņa tika atstāta dzelzceļa stacijā, kur meiteni atrada atbildīgie dienesti un drīz vien ievietoja bērnunamā. Gaišu galvu un spēcīgu raksturu, viņa bija viena no tiem, kuri spēja tikt pāri smagajām bērnības psiholoģiskajām traumām. Ieguva ar sociālo jomu saistītu izglītību. Izveidoja ģimeni. Ārijas un viņas vīra mīlestībā izaudzinātie četri bērni sen pieauguši, pārim ir vairāki mazbērni. Taču jau daudzus gadus viņu ģimenē kā savējie pieņemti arī septiņi audžubērni (patlaban 18-30 gadus veci). 

Režisores Dzidras Smiltēnas veidotajā dokumentālajā filmā No ligzdas izmestie Ārija dalās ar savu dramatisko dzīvesstāstu un pieredzi būt audžumammai. Emocionāli iedarbīgs ir viņas stāstītais: kad viņai, jau pieaugušam cilvēkam, kāds mēģinājis noglaudīt galvu, gribējies raudāt – no pilnīgi nepazīstamām sajūtām. Arī no bailēm, ka jebkurš pieskāriens nozīmē sāpes. Intervijā Ārija Martukāne dalās pārdomās, kā Latvijā veidot iekļaujošāku, mīlošāku sabiedrību. 

Viens no, viņasprāt, iedarbīgiem veidiem ir uzņemt savā ģimenē bērnus, kam sarežģītu dzīves apstākļu dēļ bioloģisko vecāku rūpes un mīlestība ir liegta. To var darīt, bez vecāku gādības palikušos bērnus adoptējot vai kļūstot par audžuģimeni, kas nozīmē bērna dzīvošanu ģimenē, taču ar citādām juridiskajām konsekvencēm nekā adopcijas gadījumā. Latvijā patlaban ir 574 audžuģimenes. To skaits kopš 2011. gada nepieaug.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu