Sprādziens • IR.lv

Sprādziens

1
Izabella Ipēra par šo lomu janvāra sākumā saņēma Zelta globusu un ir nominēta Oskaram labākās aktrises kategorijā.
Kristīne Simsone

Pola Verhovena filma Viņa ar aktrisi Izabellu Ipēru – trillera meistarstiķis

Nīderlandiešu režijas klasiķa Pola Verhovena jaunākā filma Viņa (Elle) ir kā grūti definējama pretruna. Mānīgi rimtais filmas sākums, kurā filmas galvenā varone Mišela (Izabella Ipēra) ikdienišķi rosās letarģiski mierīgā Parīzes savrupnamā, tiek pārtraukts ar pēkšņu brutalitāti – viņu izvaro. Tālākais seko kā pilnīgi cita realitāte, kuras aptveršana nenotiek vienā mirklī, – Ipēras varone filmā ir gluži vai pārpasaulīga būtne, kuras vienīgās emocionālās reakcijas ir nolasāmas aktrises acīs, labākajā gadījumā pussekundi garš uzplaiksnījums, kas uzreiz tiek nobēdzināts viņai vien zināmos dziļumos. 

Pārējo daļu laika Mišela – veiksmīga videospēļu uzņēmuma līdzīpašniece – operē ar aukstasinīgu racionalitāti. Šī racionalitāte bieži vien nedarbojas vienā ritmā ar apkārtējo pasaules izjūtu un filmai «piešķiļ» tumša humora uzplaiksnījumus. Un šajā ziņā režisors tik tiešām pārkāpj virknei tabu, proti, viņa filma izaicina tradicionālos uzstādījumus, par ko ir ļauts smieties.

Bez traģisma

Taču Pola Verhovena (78) melnais humors nebūt nav pašmērķīga un jēla tendenciozitāte, turklāt tas nekad nav tēmēts galvenās varones virzienā. Gluži otrādi – seksuālais uzbrukums un tā sekas izceļ gaismā citus Mišelas dzīves aspektus. Prātam neaptverama, drīzāk šausmu filmai piederīga epizode no bērnības, izjukusi laulība ar caurkritušu rakstnieku, kāda nekrietna neuzticība un līdz traģikomismam ekstravaganta māte ir notikumi un personības, kas veidojuši Ipēras varones dzelžaino raksturu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu