Kā izmērīt kaunu? • IR.lv

Kā izmērīt kaunu?

1
Baiba Bela.
Gunita Nagle

Socioloģe Baiba Bela secinājusi, ka nabadzību nevar izmērīt tikai ar statistikas metodēm, un domā, kā likt politiķiem beidzot saredzēt nevienlīdzības postu

Kauns kā kluss, bet neaizdzenams nabadzības pavadonis. Atstumtība un izmisīgas bailes, ka bērnus apsmies sliktā apģērba vai mājokļa dēļ. Bezcerība līdz pat depresijai. Šo grūti aptveramo pieredzi Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Baiba Bela (45) analizē savā zinātniskajā pētījumā par nabadzību, ko izstrādā valsts pētījumu programmā Sustinno. Darbs jāpabeidz rudenī, lai to iesniegtu valdībai kopā ar ieteikumiem nabadzības mazināšanai, jo Latvijā ienākumu nevienlīdzība ir otrā augstākā ES.

Sieviešu solidaritātes gājienā Rīgā viens no saukļiem bija «Nabadzībai ir sievietes seja». Vai tā ir?
Latvijā sieviešu vidējie ienākumi ir zemāki nekā vīriešiem, bet būtiskākās atšķirības ir divās iedzīvotāju grupās: seniori un viena vecāka ģimenes. Latvijā trešdaļā ģimeņu bērnus audzina viens pieaugušais. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem ES, un tikai apmēram 4% šo ģimeņu par bērniem gādā vīrieši, pārējās ir sievietes. Pie nabadzīgākās iedzīvotāju grupas pieder arī seniori, un vīriešiem ir lielākas pensijas nekā sievietēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu