Prom ir • IR.lv

Prom ir

8
Ilustrācija — Frank & Stein
Indra Sprance

19 gadus viņš bijis neatlaižams Rīgas brīvostas pārvaldnieks. Neraugoties uz pieļauto izšķērdību un pārkāpumiem. Lielāks par likumu. Saimnieks vairāk krievu oligarha, nevis Rietumu vadītāja stilā. Tomēr tagad Leonīds Loginovs dosies pensijā. Savu lēmumu sīkāk neskaidro un uz aicinājumiem uz intervijām neatsaucas, bet 10. martā viņa laikmets Rīgas ostā beigsies. Kāds tas ir bijis?

Kad 1998. gada 10. martā viena no tolaik valdošajām partijām Demokrātiskā partija Saimnieks panāca sava biedra, Mērsraga ostas vadītāja Leonīda Loginova apstiprināšanu Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā, diez vai kāds nojauta, cik ilglaicīgs izrādīsies šis lēmums. Loginovs amatā pārdzīvoja ne tikai šo partiju, bet vēl 13 nākamās valdības un vairākas koalīcijas Rīgas domē.

«Viņš ir kā diriģents, kurš orķestri vada nevis ar kociņu un pat ne rokām, bet ar uzacīm. Tieši tā – neiedomājams talants!» uzskata Latvijas Ostu asociācijas izpilddirektors Kārlis Leiškalns. Viņaprāt, Loginovu amatā tik ilgi noturējušas viņa profesionālās zināšanas. Līdzīgi domā kādreizējais Rīgas mērs Gundars Bojārs. Viņa laikā jau 2001. gadā, nākot pie varas sociāldemokrātiem un dalot amatus koalīcijā, tika pieļauta pārvaldnieka maiņa, taču Loginovs palika savā vietā. «Viņš tomēr ļoti labi māk just politiskos vējus. Diplomāts. Acīmredzot arī profesionalitāte bija izšķiroša,» skaidro Bojārs.

Vēlāk Loginova dienas brīvostā par skaitītām pasludinājis gan Jaunā laika premjers Einars Repše, gan viņa partijas biedrs, Rīgas mērs Aivars Aksenoks, Zatlera Reformu partijas un Vienotības pārstāvji. Visi – nesekmīgi. Oligarhu lietas izmeklēšanā noklausīto telefonsarunu ieraksti liecina, ka arī Aivars Lembergs 2010. gadā trinis dunci viņa novākšanai, jo «priekšvēlēšanu laikā Loginovs atļāvās man uzbraukt». Bet arī šis plāns palicis neīstenots, jo, «izvēloties starp diviem sūdiem», Loginova noņemšanu tomēr izkonkurējuši citi labumi no domes. Loginova atbilstību amatam vairākkārt vērtējusi arī Rīgas Brīvostas valde, taču nekad nav pieticis balsu viņa atcelšanai. To lielā mērā ietekmē fakts, ka koalīcijas valdībā un Rīgas domē nesakrīt, bet ostas valdē abām pusēm ir vienāds balsu skaits.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu