Jaunā ēra • IR.lv

Jaunā ēra

5
Nellija Ločmele

Gandrīz 20 gadi – tā ir lauvastiesa no neatkarību atguvušās Latvijas valsts mūža, ko Rīgas brīvostā aizvadījis neizkustināmais pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Tagad šai ērai pienācis gals. Loginovs gan nestājas Temīdas priekšā, netiek izmests vai gāzts, bet vienkārši aiziet pensijā. Varēs sauļoties un varbūt kādreiz uzrakstīt memuārus. Virsrakstu var aizgūt no igauņu uzņēmēja Reina Tontsona, kurš gadiem cīnījās pret Loginova patvaļu ostas velkoņu biznesā. «Lielāks par likumu,» – tā igaunis raksturoja ārpus jebkādiem tiesiskuma rāmjiem ejošo pārvaldnieka saimniekošanu, kam beidzot punktu tomēr pielika 1,5 miljonu eiro uzliktais Konkurences padomes sods. Un tā ir tikai viena epizode starp daudzām, kad ostas nauda plūdusi nesaimnieciski vai nelikumīgi, padarot dažus bagātākus uz visas sabiedrības rēķina. Ja šīs ēras vietā nāks caurskatāma, tālredzīga un moderna vadība vienā no svarīgākajiem ekonomikas motoriem, ieguvēja būs ne tikai pati osta, bet visa Latvija.

Šajās žurnāla lappusēs uzzināsit vēl par kādu spēcīgu motoru un cilvēku, kas grib aizsākt jaunu ēru glābšanas dienestu darbā. Tas ir Jānis Putrāms, viņš izdomājis dronu, kas spēj celt smagumus – pavilkt pat četrus snovbordistus! Šāds drons lieti noderēs ne tikai sportā vai saimniecībā, bet var palīdzēt riskantos apstākļos glābt slīkstošos vai ugunsdzēsējiem tikt galā ar liesmām. Katrā lielākā Latvijas pilsētā varētu būt pa tādam glābējdronam, kas vadāms no attāluma, kaut vai sēžot Rīgā – vīziju atklāj uzņēmējs, kura komandas izgudrojumu jau daudzina arī ārvalstu mediji.

Abas jaunās ēras gaidu ar nepacietību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu