«Priekš tiesas. Zelta kundzei 5000 latu» • IR.lv

«Priekš tiesas. Zelta kundzei 5000 latu»

5
NULL
Indra Sprance

«Zolotaja» jeb Zelta kundze – tā Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu dēvē uzņēmējs Gulams Gulami, kurš pie viņas pirka labvēlīgus tiesas lēmumus, gluži kā citi tirgū pērk gaļu pie «sava» pārdevēja. Gulami dienasgrāmatas pieraksti, izmeklētāju fiksētas telefonsarunas un iesaistīto liecības – šī iepriekš publiski nezināmā informācija, kas nonākusi Ir rīcībā – atklāj neglītu tiesāšanās ķēķi pēdējo gadu skandalozākajā tiesu korupcijas lietā

Afganistānā dzimušais Latvijas pilsonis Gulams Gulami pēdējos gados sabiedrības uzmanības lokā nonācis vairākkārt. Viņa vārds parādās gan aizdomās par reiderisma shēmu divu Vecrīgas viesnīcu pārņemšanā, gan kriminālprocesā par pazudušu kokvilnas kravu aptuveni deviņu miljonu eiro vērtībā, gan saistībā ar vairākām civillietām tiesās, kur risināti biznesa konflikti. Novembrī ar neredzēti maigiem sodiem beidzās pēdējā laika skaļākais tiesu korupcijas skandāls, kurā atklājās – Gulami pircis tiesnešu labvēlību.

Tagad žurnāla Ir rīcībā nonākusi līdz šim nepubliskota informācija par šo kriminālprocesu liecina – tiesas uzpirkšana bijusi sistemātiska. Tas rada jautājumus par izmeklēšanas kvalitāti un sodu atbilstību, jo vairākas atklātās kukuļošanas epizodes palikušas bez sekām.

«Varu likt roku uz sirds, šis spriedums ir taisnīgs un likumīgs,» – tā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesnese Lana Leja Ir komentēja 14. novembrī apstiprināto sodu uzņēmējam Gulami un tiesnesei Bērziņai. Šī korupcijas lieta netika izskatīta tiesā parastā kārtībā, jo prokuratūra ar abiem apsūdzētajiem vienojās par sodu. Par diviem kukuļdošanas gadījumiem (aptuveni 40 tūkstošu eiro kopsummā) Gulami sodīts ar deviņiem tūkstošiem eiro un nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu, savukārt tiesnese Bērziņa atzinusi kukuļu piesavināšanos un sodīta ar 11 tūkstošiem eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu