Jāiztur tikai 66 dienas • IR.lv

Jāiztur tikai 66 dienas

4
Foto — Shutterstock

Gadumijā saskandinātās šampanieša glāzes nereti kalpo kā starta signāls ne tikai jaunam gadam, bet arī jauniem mērķiem

Viens no populārākajiem janvāra sarunu tematiem ir ieceres un plāni. Kāds nolēmis vairāk sportot, cits apņemas vairāk laika pavadīt ar ģimeni, bet skeptiskākie sacīs, ka Jaungada apņemšanās ir sevis muļķošana. Un bieži tā arī ir – šīm rituālajām iecerēm tiek atmests ar roku jau pēc pāris nedēļām. Skrentonas Universitātes (ASV) pētījums rāda, ka gandrīz puse amerikāņu katru gadu kaut ko apņemas, taču tikai 64% tiek pāri pirmajam mēnesim. Viņu populārākās ieceres ir svara zaudēšana, tēriņu samazināšana un skaidrāka savu ikdienas darbu organizācija. 

Klīniskā psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Karīna Andersone stāsta, ka pie jauniem nodomiem cilvēki nereti nonāk, apcerot aizejošajā gadā padarīto: «Loģiski, ka nākamajā gadā vēlamies izdarīt vēl vairāk un labāk.» Turklāt 1. janvāris ir ērts atskaites punkts: lai aprēķinātu, cik ilgi solījums tiek pildīts, ar sarežģītiem matemātiskiem vienādojumiem nebūs jānodarbojas. 

Neiztikt arī bez svētku brīnuma: tāpat kā senlatvieši ticēja, ka, Vecgada vakarā ieliekot makā zivs zvīņas, nauda makā stāvēs visu gadu, tā mūsdienu latvietis tic, ka gadumijas maģija stiprinās jauno nodomu. Taču nereti jauns gads pilda to pašu funkciju, ko modinātāja «atlikt» poga: ja septembrī prātā iešaujas doma, ka varētu sākt ēst veselīgāk, to iespējams viegli aizgaiņāt, ka atteikties no čipsu pakas būs vieglāk līdz ar jauna gada sākumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu