Rīgā atkal treknie gadi • IR.lv

Rīgā atkal treknie gadi

6
Ieva Cielava

Nodokļu ieņēmumi aug, bet aug arī domes apetīte tērēt uz parāda

Gandrīz 30 miljoni – tik liels ir caurums Rīgas domes apstiprinātajā budžetā 2017. gadam. Pilsētas izdevumi par 3% pārsniedz plānotos ieņēmumus, turklāt domes opozīcijai ir bažas, ka deficīts vēlēšanu gada beigās patiesībā būs vēl krietni lielāks. Deficīts ir tik liels par spīti tam, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu ieņēmumi paredzēti par 50 miljoniem eiro lielāki – dome cer par 40 miljoniem vairāk iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodoklī, kā arī kāpināt peļņu no pašvaldības īpašuma iznomāšanas vai pārdošanas un pašvaldības kapitāla izmantošanas.

Pēc domnieku aplēsēm, par 5,5% varētu pieaugt darba samaksas apjoms un palielināties arī nodarbināto skaits. To ļauj cerēt 2015. gada dati – Rīgā strādājuši 313 tūkstoši cilvēku,  par 1,3% vairāk nekā gadu iepriekš.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir svarīgākais pašvaldības budžeta balsts. Rīgai tas ienes aptuveni 60% naudas. Savukārt viens no lielākajiem domes budžeta notiesātājiem ir pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme. Uzņēmums, kas tradicionāli strādā ar zaudējumiem, taču arvien turpina piedāvāt bezmaksas braucienus gandrīz pusei savu pasažieru, iztērē aptuveni desmito daļu no visa pašvaldības budžeta. Katrs piektais iedzīvotāju ienākuma nodoklī nomaksātais eiro pazūd Rīgas satiksmes ķešā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu