Uz Āfriku! • IR.lv

Uz Āfriku!

5
Zambijas galvaspilsētā Lusakā pēc koncerta ar vietējo dziedātāju ansambli, kuras Agnese pavadīja uz klavierēm.
Ieva Alberte

Pianiste Agnese Egliņa ar domubiedriem trešo gadu koncertē Āfrikā. Daļu ieņēmumu ziedojusi mūzikas skolas celtniecībai Zambijā. Decembra beigās Agnese dodas uz Malāviju, kur taps otra skola

Tā bija pieņemšana pēc koncerta Vācijā. Agnese to apmeklēja, jo strādāja par pianisti koncertmeistari Zahara Brona vijolnieku meistarklasē. Pienāca čellists Teo no Štutgartes radioorķestra un piedāvāja viņai braukt uz Zambijas galvaspilsētu Lusaku, kur notika festivāls Promenades Musicales. «Viņš bija dzirdējis, kā es spēlēju,» Agnese atceras trīs gadus veco notikumu. Viņa piekrita uzreiz. Čellists Teo Bross Āfrikā bija uzstājies jau iepriekš un dažādos mūziķu sastāvos. «Teo ir miera osta. Nekas viņu nevar izsist no sliedēm,» Agnese stāsta, kāpēc tik droši 2014. gadā devās viņam līdzi un uzstājās Lusakā.

Kavē pat vilcieni

Jau pirmajā dienā Agnese uzreiz jutās iederīga, jo afrikāņi ir atvērti un enerģiski. Tieši tāda ir arī viņa. Runā smaidot un smejoties. Māk nesaķert kreņķi situācijās, kur tas neko nemainītu. Piemēram, Āfrikā viņu sagaidīja taksometrs vienās buktēs, kura šoferis centās iedarbināt auto, savienojot vadus slēdzenē. Agnese sēdēja un gaidīja. Tad vīrs atvēra dzinēja pārsegu un mēģina «piešķilt» tur automašīnai dzīvību.  Arī nekā. Ar trešo reizi izdevās. Tas nenobaidīja Agnesi turpināt ceļu. «Āfrikā jābūt gatavam uz visu. Ieplānotais var nobrukt jebkurā brīdī. Kavēšana ir ikdiena. Var gadīties, ka  koncerts nolikts piecos, bet sākas sešos. Piecos nebūs neviena klausītāja, tikai mūziķi,» stāsta Agnese. Kavējot pat vilcieni. Reiz viņa ar kolēģi gribēja aizbraukt līdz tuvējai pilsētiņai. Skatījās vilcienu sarakstu, taču tur atiešanas laika vietā ierakstīts «trešdien». Agnese prasa kasē, aptuveni cikos aties vilciens. Atbilde: «Kad pielasīsies, tad brauksim!» Tāds variants eiropiešiem nederēja, tāpēc viņi iedeva kasierei piecus dolārus, lai piezvana, kad vilciens plāno izbraukt. Tikmēr paši aizgāja pavingrināties koncertprogrammai. Pēc četrām stundām zvanīja no stacijas. Vilciens drīz dosies ceļā.

Pirmā koncerttūre ar Agneses dalību bija izdevusies. Teo saprata, ka latviete ir tas, kas vajadzīgs. «Ļoti elastīga, spontāna un nesarežģī lietas. Tāda ir Agi,» feisbuka vēstulē atraksta Teo. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu