Mūzikla atdzimšana • IR.lv

Mūzikla atdzimšana

4
Galveno lomu atveidotāji Emma Stouna un Raiens Goslings.
Kristīne Simsone

Filma La La Land: Kalifornijas sapņi – gada pievilcīgākā izklaides filma

No realitātes atrauts, eiforisks, sapņains prāta stāvoklis; lieto arī, lai apzīmētu Losandželosu. Šādus skaidrojumus valodniecības resursi piedāvā režisora Demiena Šazela jaunākās filmas La La Land nosaukumā izmantotajam terminam. Jāteic, šis ir viens no trāpīgākajiem un atbilstošākajiem nosaukumiem, ko pēdējo gadu kinodarbi ir nesuši – Šazela filma ir košām krāsām piesūcināts mūzikls, kas ved skatītāju ekskursijā pa Eņģeļu pilsētu, aizgūtnēm tīksminoties par tās kinematogrāfisko vēsturi un darbiem, kas tur tapuši. Arī tās pārlaicīgumu – šī pilsēta vēl aizvien, kopš 20. gadsimta sākuma, ir vieta, kur jauni cilvēki dodas piepildīt savus sapņus.

Stikla kalns Holivuda

Taču, lai arī mūzikls var šķist kā aizlaikos palicis žanrs – tuvāks pasakām, nevis realitātei -, Šazela darbs nepavisam nav naivs. Viņa redzējumā kinoindustrijas naba Holivuda ar atplestām rokām nesagaida katru jaunāko slavu kārojošo zvaigznīti. Un, ja tomēr sagaida, tas nenozīmē, ka ceļš pēc sapņa piepildījuma būs bez upuriem. Režisors arī ik pa laikam pairgojas par pilsētas iemītnieku tipiskākajām klišejām – drudžaino apsēstību ar veselīgu ēšanu un braukšanu ar hibrīdauto. 

Taču šī šķietami banālā realitāte ir skaisti saausta ar mūzikla iedomu pasauli – krāsainu, siltas gaismas pielietu vidi, kur ikdienišķums tiek pārgriezts kā ar nazi, kad filmas personāži savus tekstus turpina dziedot vai sarunas – dejojot. Šazela «La La zemē» šīs divas pasaules tiekas un plūdeni viena otru papildina, lai cildinātu kino – realitāti, kurā režisors, izskatās, ir iemīlējies līdz ausīm. Un viņam šajā tīksmē izdodas ieraut arī skatītāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu