«Mēs esam pagalam… jebkurā gadījumā» • IR.lv

«Mēs esam pagalam… jebkurā gadījumā»

6
Sīriešu civiliedzīvotāji dodas prom no savām dzīvesvietām Alepo austrumu rajonā Bab al-Hadid, kuru līdz šim konotrolēja nemiernieki, bet 7. decembrī pārņēma valsts armija.

Pēdējā Sīrijas nemiernieku bastiona – valsts lielākās pilsētas Alepo – iedzīvotāji nonākuši smacējošā valdības spēku aplenkumā un spiesti izdarīt mokošu izvēli

Ilgu laiku viņš bija viens no optimistiskākajiem cilvēkiem dumpinieku kontrolētajā Alepo daļā. Centās uzmundrināt pārējos, lai gan bija acīmredzams, ka valdošā režīma spēku aplenkuma cilpa ap viņiem savelkas arvien ciešāk. Taču pagājušajā nedēļā, kad Sīrijas armija un tās sabiedrotās kaujinieku vienības uzbrukumā atguva arvien vairāk teritorijas, izmisums pārņēma arī Jasiru Hmeiši, kas strādā par grāmatvedi vietējā mediķu padomē.

Kamēr Hmeiši bija darbā, Sīrijas armija pagājušajā trešdienā savā kontrolē pārņēma rajonu, kur atrodas viņa mājoklis. Slimnīcā sāka ievest smagi ievainotus kaimiņus, kuru dzīvība izdzisa, pirms Hmeiši paspēja noskaidrot, kas noticis ar viņa paša ģimeni. «Es nezinu neko, pilnīgi neko,» vīrietis stāstīja audioierakstā žurnālistiem. «Mēs vai nu mirsim, vai arī tiksim arestēti.»

Pēc mēnešiem ilga aplenkuma un nemitīgas bombardēšanas dumpinieki līdz pagājušās nedēļas beigām zaudēja trīs ceturtdaļas savā kontrolē turētas teritorijas Alepo austrumu daļā. Žurnālisti tam varēja sekot no kaimiņvalsts Libānas galvaspilsētas Beirūtas, ar WhatsApp, Skype un tālruņu starpniecību sazinoties ar saviem regulārajiem informācijas avotiem: ārstiem, ugunsdzēsējiem, palīdzības dienestu darbiniekiem, pretvaldības aktīvistiem un pat parastām mājsaimniecēm. Gandrīz visi atzina, ka nonākuši lielas dilemmas priekšā: vai nu bēgt no Alepo, meklējot jaunu patvērumu valdības kontrolētajās teritorijās, vai arī palikt līdzšinējā dzīvesvietā līdz beigām. Ko darīt? Šī izmisīgā jautājuma dēļ esot sastrīdējušās un pašķīrušas pat ģimenes. Apjukums un šķelšanās sākusies arī bruņoto dumpinieku rindās – padoties režīmam vai turpināt cīnīties līdz pēdējam elpas vilcienam?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu