Vienošanās nav iespējama • IR.lv

Vienošanās nav iespējama

3
Dace Vīgante stāsta, ka savulaik nekļuva par labu juristi, jo vienmēr mēģināja saprast visu iesaistīto viedokļus.

Daces Vīgantes grāmata Ledus apelsīns – pieklusināti stāsti par klusēšanu

Šoruden iznākusī Daces Vīgantes debijas grāmata Ledus apelsīns ir stāstu krājums par cilvēkiem, kurus veidojis 20. gadsimts, par iekšējām drāmām un notikumiem, kas atsāj dziļus nospiedumus raksturā un ietekmē rīcību. Stāstu darbība risinās uz padomju laika fona, autore to nosauc par komplicētu posmu savas personības attīstībā un Latvijas vēsturē. Visus stāstus pavada sajūta par kaut ko neizteiktu, neizrunātu, noklusētu.

Dace Vīgante atzīst, ka īsie stāsti ir viņas šābrīža kaislība, tie pieprasa precīzu, lakonisku izteiksmes veidu. Lai panāktu dziļumu, dažkārt pat vienu teikumu nākas pulēt vairākkārt.

Taujāta par stāstu sižetu saistību ar pašas dzīvi, Vīgante stāsta, ka iedvesmu smēlusies gan savās attiecībās, gan apkārtējās pasaules novērojumos, tomēr stāsti nav autobiogrāfiski. Rakstnieci vada vēlme izprast padomju laikus un veikt to analīzi no mūsdienu skatpunkta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu