Kur paslēpt adventes našķus • IR.lv

Kur paslēpt adventes našķus

5
Piecgadīgajai Luīzei par Ziemassvētku tuvošanos vēsta omītes adītais rūķis, kurš pie gultas vienmēr parādās kopā ar 24 mammas šūtiem maisiņiem.
Gunita Nagle

Trīs veiklas rokdarbnieces stāsta, pašu rokām uztaisīt bērniem un mazbērniem adventes kalendāru, lai katru dienu, atverot mazo slēpni, bērni atrastu kādu pārsteigumu

Ir pagājis tikai pusotrs simts gadu, kopš kristiešu ģimenēs radās pirmie adventes kalendāri, – tradīcijām pavisam neilgs laika posms. Taču šī tradīcija mainījusies bieži un daudz: vispirms bērni ar krītiņu uz durvīm zīmēja laika līniju un skaitīja dienas, cik no pirmās decembra dienas atlicis līdz Ziemassvētkiem. Tad ģimenes veidoja bildīšu kalendāru pie durvīm – zīmēja vai līmēja attēlus katrai no 24 gaidīšanas dienām. 

Pirmie drukātie kalendāri bija nopērkami pagājušā gadsimta sākumā, un toreiz tie bija tikai attēli, nekādu dāvanu. Taču, gluži kā mūsdienu adventes kalendāriem, kur katrai dienai paslēpts pa saldumam, arī toreiz attēli bija paslēpti aiz papīra lodziņiem. Un tad jau necik ilgs laiks nebija vajadzīgs, lai bērniem par prieku aiz lodziņiem paslēptu ne tikai Ziemassvētku dzejoli vai Bībeles fragmentu, bet arī balvu par labu uzvedību – šokolādi vai cepumu. 

Tagad nav nekā vienkāršāka kā nopirkt kāda saldumu ražotāja sagatavotu adventes kalendāru. Tikai pārsteiguma nav – lai kāds lodziņš tiktu atvērts, aiz tā ir tikai maza šokolāde. Kā bērnam iestāstīt, ka rūķiem nav izdomas?! Taču – ko tik nevar pasniegt mazās papīra turzās un tūtās, sērkociņu kastītēs un šūtos vai adītos auduma maisiņos: šokolādes un marmelādes, cepumus un zīmuļus, princešu gredzenus un lego vīriņus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu