No spēlītes līdz programmēšanai • IR.lv

No spēlītes līdz programmēšanai

4
Elīna Ingelande (sēž) un Linda Sinka. «Ja gribētu taisīt biznesu, mums vajadzētu veidot ekskluzīvu programmēšanas skolu par augstu cenu. Bet mēs gribam, lai pēc iespējas vairāk bērnu apgūst zināšanas.»
Gunita Nagle

Elīnas Ingelandes (25) un Lindas Sinkas (23) izveidotā programmēšanas skola learnIT aizsteigusies priekšā izglītības reformām un ieguvusi starptautisku atzinību kā projekts, kas maina sabiedrību

Vienpadsmit zēnu un viena meitene, skanot lietotnes Angry Birds jeb dusmīgo putnu smiekliem, datoros meklē izeju no labirinta. Klusumu pārtrauc Jēkabs. «Skolotāj, jūs varat man izraut zobu?» viņš neskaidri nobubina. Programmēšanas skolotāja Baiba Rudzroga-Plāte lieliski māk deviņus, desmit un vienpadsmit gadus vecajiem bērniem izskaidrot, kas ir algoritms, bet raut piena zobus gan viņa nemāk. Jēkabs aizskrien uz tualeti un drīz vien atgriežas, lepni turot rokās asiņainas salvetes un izkritušo piena zobu. Pēc īsa brīža izsaucas: «Skolotāj, tas ir easy*! Pabeidzu!» Par spīti ligai ar zobu, viņš pirmais izvedis dusmīgo putnu no labirinta, un Baiba drīz ierāda, kas darāms nākamajā uzdevumā.

Programmēšanas skola learnIT, kurā notiek šī nodarbība, Latvijā darbojas tikai trešo gadu, bet no maza Rīgas Teikas vidusskolas pulciņa izaugusi par nopietnu projektu, kurā mācās 250 skolēnu 12 Latvijas skolās. To īsteno divas divdesmitgadnieces – Elīna Ingelande un Linda Sinka. Pirms viņas abas satikās un uzšķīla ideju par programmēšanas skolu sākumskolas vecuma bērniem, ne viena, ne otra nebija saistīta ar informācijas tehnoloģijām un pedagoģiju. Taču viņu kopīgi īstenotais learnIT, kura ideja ir mācīt programmēšanu ar dažādām rotaļām, vienkāršu robotiku un spēlēs balstītām programmām, ieguvis ne tikai popularitāti, bet arī Swedish Business Award 2016 motivācijas balvu par «21. gadsimta prasmju nodošanu jaunākajiem». Elīna un Linda rādot labu piemēru, kā sociālās uzņēmējdarbības koncepts var ietekmēt tirgu un sabiedrību kopumā.

Īstā ideja īstajā brīdī

Elīna un Linda iepazinās pirms trim gadiem jauniešu organizācijā Go Beyond, kurā bija jāizstrādā kāds sociāls projekts. Vispirms abas meitenes bija komandā, kuras uzdevums bija izdomāt, kā novērst alkohola lietošanu skolēnu vidū. Pildot šo uzdevumu, viņas iemācījās ieinteresēt skolotājus sadarboties. Kad pienāca laiks īstenot savu ideju, abas pieķērās Elīnas draudzenes stāstītajam, ka Igaunijas skolās kļuvusi populāra programmēšana, ko var apgūt jau no pirmajām klasēm. «Mēs abas ar Elīnu bijām ieinteresētas izglītībā, bet nezinājām, ko tieši darīt. Tiklīdz radās ideja par programmēšanu arī Latvijas skolās, saslēdzās visi apstākļi, lai mēs to varētu sākt īstenot,» atceras Linda.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu