Slimnīcu reformas konvulsijas • IR.lv

Slimnīcu reformas konvulsijas

2
Foto — Shutterstock
Gunita Nagle

Pasaules Bankas pētījums rāda, ka mazajās slimnīcās sarežģītu diagnožu ārstēšana ir mazāk efektīva vai pat dzīvībai bīstama. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc Veselības ministrija iecerējusi reformēt slimnīcu tīklu, taču sastopas ar asiem mediķu iebildumiem. Kas svarīgāks – slimnīca pie mājas vai laba ārstēšana?

Stāstu par pacientu, kurš Stradiņa klīnikā nonāca novēloti, asinsvadu ķirurgs Dainis Krieviņš iesāk ar vārdiem: «Viņš gandrīz nomira.» Pacienta kājā ievietota asinsvadu protēze, taču iekļuvušas infekcijas dēļ organisms svešķermeni izgrūdis – pulsējošā protēze bija redzama atklātā brūcē virs pacienta ādas. Vīrs meklēja palīdzību pie ģimenes ārsta, bet tas neveica izmeklējumus un paziņoja: ja asinsrite nav traucēta, viss ir kārtībā. Pēc divām nedēļām, kad protēze jau bija sastrutojusi, pacients nonāca tuvējā silmnīcā, kuru Stradiņa klīnikā koleģialitātes dēļ nevēlas nosaukt. Tajā vīrs bez aktīvas ārstēšanas noturēts vairākas nedēļas. Tikai tad, kad infekcijas dēļ sākās asiņošana, pacients beidzot nogādāts Stradiņos. 

«Paldies Dievam, viņu varēja glābt. Taču, ja viņš jau pirmajā nedēļā būtu nonācis pie mums, nebūtu dzīvības apdraudējuma,» saka Krieviņš, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas asociācijas prezidents. «Stradiņa slimnīcā regulāri novēloti nonāk pacienti, kurus nesekmīgi ārstējis ģimenes ārsts vai rajona slimnīca.»

Mazo slimnīcu risks

Daktera Krieviņa teikto apstiprina pēc Veselības ministrijas pasūtījuma veiktais Pasaules Bankas (PB) pētījums Slimnīcu darba apjomi un aprūpes kvalitāte Latvijā, kurā pierādīts, ka sarežģītos gadījumos mazajās slimnīcās ir zemākas kvalitātes ārstēšana un augstāks mirstības risks nekā lielajās un universitāšu slimnīcās. Izmantojot pētījuma secinājumus, ministrija gatavojas liegt mazo slimnīcu ārstiem ārstēt kardioloģijas un onkoloģijas pacientus, kā arī pieņemt dzemdības, kurās paredzamas komplikācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu