Brāļi līdz galam • IR.lv

Brāļi līdz galam

1
Helmuts Silovs.
Zane Mače

Diez vai Latvijas labākais šorttrekists un ātrslidotājs Haralds Silovs (30) būtu pievērsies šim sportam, ja slidās pirmais nebūtu iekāpis vecākais brālis Helmuts (33). Šīs sezonas sākumā sportists ir apturējis treniņus, un no Āzijas, kur bija paredzētas sacensības, atgriezies mājās, lai būtu kopā ar vēža pārņemto brāli

Tie, kuri seko līdzi norisēm Latvijas sportā, labi pazīst Haraldu, vairākkārtējo Eiropas čempionu un divu ziemas olimpisko spēļu dalībnieku. Taču patlaban sportists vēlas, lai prožektoru gaismā nonāk brālis Helmuts. «Tas ir viņa stāsts,» par sevi Haralds daudz runāt nevēlas, jo ātrslidošana viņu ģimenē sākās ar vecāko dēlu. Pirmdzimtais Silovu dēls Helmuts gandrīz vai visu dzīvi ir cīnījies ar galvas smadzeņu audzēju. Tāpēc no sapņa par profesionālo sportu nācās atteikties, lai gan vairākus gadus, slims būdams, viņš tomēr startēja sacīkstēs. 

Galva operēta vairākas reizes, taču nekad pilnībā audzēju iznīdēt nav izdevies. Pieredzējis piecas operācijas, ķīmijterapiju, staru terapiju, pirms pusgada Helmuts no mediķiem uzzināja, ka slimība pārņem pārējo ķermeni, metastāzes ieperinājušās muguras smadzenēs. «Ārsti ir pateikuši, ka visu ir izdarījuši,» Helmuts neslēpj situācijas nopietnību. Ir neticami šos vārdus dzirdēt no cilvēka, kas sarunas laikā tik daudz jokojas, izstaro optimismu un dzīveskāri. 

Brālis ir stiprs, saka Haralds, nekad nav padevies un arī tagad, dzirdot ārstu prognozes, negrasās ielīgt bezspēcībā. Tieši viņu Haralds sauc par šorttreka pamatu ielicēju Latvijā, un, viņaprāt, brālis atstājis nopietnu ietekmi uz Latvijas ātrākā slidotāja karjeru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu