Laiks celties! • IR.lv

Laiks celties!

9
Foto — Shutterstock

Pārliekot pulksteni uz ziemas laiku, iegūsim vēl vienu stundu miegam. Tomēr pamosties tumšajos un drēgnajos rudens rītos kļūst arvien grūtāk

Lai arī pēdējos gados bijuši centieni atcelt laika maiņu un saglabāt tā saukto vasaras laiku, arī šogad, naktī uz 30. oktobri, visa Latvija ceļos laikā – atgriezīsies stundu garā pagātnē. Guļavas, protams, var gavilēt par iespēju ilgāk pavaļoties, tomēr Miega slimību centra konsultants Jānis Labucis norāda – laika maiņa atstās ietekmi uz naktsmieru. Viņaprāt, iegūtā papildu stunda, visticamāk, tiks nelietderīgi izmantota – pavadīta seklā miegā, vārtoties pa gultu. Kāpēc? Ieradumam liels spēks. «Ja parasti mosties astoņos, organisms ir pielāgojies šim ritmam, un pēc pulksteņa pagriešanas smadzenes ķermeni modinās jau septiņos, jo tas ir ierastais celšanās brīdis.»

Situācijas skaidrojums meklējams fizioloģijā: starpsmadzeņu veidojums – epifīze – veido miega hormonu jeb melatonīnu, kas «sāk darboties», kad apkārt kļūst tumšs. Naktī melatonīns intensīvi izdalās četras stundas. Tad, līdz ar austošo gaismu, tā līmenis sāk mazināties. Pagriežot stundu atpakaļ, agrāk kļūs gaišs, un iegūtā stunda tiks pavadīta zemā melatonīna iedarbībā. 

Šī stunda sajauc arī ierasto gulēšanas ritmu. «Nākamās dienas vakarā jau desmitos var nākt miegs. Daudziem tas šķitīs nepiemērots laiks, lai ietu gulēt. Tādējādi no rīta nekvalitatīvi pavadītā stunda patiesībā mums atņem vienu stundu laba miega no nākamās nakts.» Miega eksperts pasmaida – droši vien pirmdien darbā var nākties sastapt nīgrus un neizgulējušos kolēģus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu