Nauda runā • IR.lv

Nauda runā

3

Farmācijas industrija regulāri apmaksā ārstu ārzemju komandējumus un nodrošina lauvastiesu ienākumu daudzām mediķu asociācijām. Vai zāļu firmas tērētu miljonus ārstu atbalstam, ja netiktu sadzirdētas?

Iespaidīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pētot veselības nozares finansiālās saites ar farmācijas uzņēmumiem. Šogad tās pirmo reizi bija oficiāli jādeklarē. Kļuvis redzams, ka 2,7 miljoni eiro no farmācijas firmu makiem 2015. gadā aizgājuši speciālistu – ārstu, medmāsu, farmaceitu – un dažādu biedrību atbalstam. Šis skaitlis gan neatspoguļo visas industrijas piešprices mediķiem, jo likums neliek publiskot medicīnas ierīču ražotāju atbalsta maksājumus un naudu, ko ārsti saņem par lekciju lasīšanu. Turklāt nav zināms, vai atbalsta maksājumus deklarējuši visi, kam tas bija jāizdara. Pārskatus iesnieguši 49 uzņēmumi, un iespējamais sods (no 70 līdz 700 eiro) nez vai kalpo kā biedinājums tiem, kas vēlētos informāciju noklusēt.

Mārketinga braucieni

Veidi, kā nauda plūst no farmācijas biznesa pie ārstiem, ir daudz sarežģītāki par pusdienu vai ārzemju braucienu uzsaukšanu. Taču arī braucienu netrūkst, un tiem tērēta puse no atbalsta maksājumiem – 1,4 miljoni eiro. Kopā pērn ar farmācijas firmu atbalstu uz dažādiem pasākumiem devušies vairāk nekā tūkstotis Latvijas mediķu. Daudzi regulāri. Piemēram, Stradiņa slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja Gunta Purkalne ir saraksta priekšgalā – pērn astoņas reizes braukusi uz starptautiskiem pasākumiem Telavivā, Stokholmā, Barselonā, Vīnē, Kopenhāgenā, Sanantonio par zāļu firmu naudu, gandrīz 15 tūkstošiem eiro.

Arī pārējie knašākie braucēji ir nozares līderi – slimnīcu nodaļu vadītāji, profesori, asociāciju un biedrību vadītāji, autoritātes medicīnā, kas bieži izsaka viedokli medijos. Gan Purkalne, gan vairums citu ārstu, ar kuriem runājām par farmācijas firmu maksājumiem, neko neētisku šajā praksē nesaskata. Latvijā ārstiem uzlikts pienākums mācīties un apmeklēt profesionālos pasākumus, lai resertificētos, bet nauda šiem mērķiem nav piešķirta, tādēļ farmācijas atbalsts esot vitāli svarīgs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu