Kabatas nauda • IR.lv

Kabatas nauda

1
Aivars Ozoliņš

Deputātu kvotas ir valdošā korporatīvisma un populisma mikromodelis

Katru gadu pirms budžeta pieņemšanas uzvirmo diskusijas par tā dēvētajām deputātu kvotām. Taču šogad valdības vadošā partija pēc daudzu gadu pārtraukuma ir Zaļo un Zemnieku savienība, un debašu tonis ir būtiski mainījies. «Kvotu» dalītāju kaunīgas aizbildināšanās vietā nāk taisnprātīgi apliecinājumi rīkoties ar nodokļu maksātāju naudu kā ar savu privāto.

Šīs «deputātu kvotas» ir budžeta naudas daļa, ko valdošās koalīcijas partijas vairāk vai mazāk neformāli vienojas atvēlēt saviem deputātiem sadalīšanai pēc pašu ieskatiem. Būtu jāuzmanās dēvēt to par «legalizētu korupciju», kā dara daži no opozīcijas; korupcija ir noziegums, bet deputāti Krimināllikumu nepārkāpj. Arī būtisku ietekmi uz valsts budžetu tas neatstās – šogad deputātiem pārdalīšanai valdības partijas paredzējušas 2,8 miljonus.

Tomēr, kaut arī ne pretlikumīga un salīdzinoši neliela, šāda naudas dalīšana ir valsts varas turētāju principu un rīcības motīvu mikromodelis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu