Ambaiņa gravitācijas lauks • IR.lv

Ambaiņa gravitācijas lauks

3
Andris Ambainis.
Ieva Cielava

Teorētiskās datorzinātnes grands Andris Ambainis vilina uz Latviju desmitiem izcilu jauno zinātnieku no visas pasaules. Viņi ir gatavi traukties tūkstošiem kilometru, lai vietā, kas līdz šim zinātnes kartē iezīmēta neizteiksmīgā tonī, gūtu iespēju strādāt pasaulslavenā pētnieka vadībā

Matemātiķis Andris Ambainis iebridis mežā. Viņš bruņojies ar nazi, grozu un… ilustratīvu grāmatu. Ne tāpēc, ka neatšķir ēdamās sēnes no indīgajām. Uz mežu viņš devies ar saviem pēcdoktorantūras pētniekiem. Viņu vidū ir ārzemnieki, kas sēņo pirmo reizi mūžā. Katru atrasto dabas velti viņi paceļ no zemes un nes pie Ambaiņa, lai kopīgi skatītos grāmatā.

«Tas bija varen jautri,» iesmejas indietis Ašutošs un viņam piebalso brazīliete Raklīna. Vienīgi no ērcēm bijis mazliet bail. Par laimi, tie ir vienīgie mošķi, kas Latvijas mežos var sagādāt nepatikšanas. Ašutošs gan izmanto sarunas tēmu, lai pārbaudītu citas bažas. Sejā ievilcis satraukuma rievu, viņš stāsta, kā devies jūrā peldēt. Uz rokas nosēdies liels lidojošs kukainis. Kur iekodis, tur liela pumpa. Dunduri. Tie nekaitē, mierinu indieti.

Kad akadēmiskie izcilnieki pabeidz studijas doktorantūrā un vēlas virzīt tālāk savu zinātnieka karjeru, viņi sāk pēcdoktorantūras pētniecību kāda pieredzējuša zinātnieka vadībā. Tāda grupa ar trim vietējiem un trim ārzemju pētniekiem ir arī Latvijas brīnišķajam prātam Andrim Ambainim. Tiklīdz atbrīvojas kāda vieta, Ambainis izsludina konkursu. Cīkstēšanās ir liela, parasti piesakās 20-25 kandidāti. Tie ir jaunie zinātnieki ar pamatotām cerībām uz veiksmīgu karjeru. Jau savā nelielajā vecumā viņiem izdevies sakrāt pietiekami daudz Google Scholar H indeksa punktu, kas rāda, cik bieži citētas viņu zinātnieka publikācijas. Karjeras laikā šis skaitlis aug. Piemēram, amerikānis Toms Vons jau sakrājis septiņus punktus, Ašutošs Rajs – piecus, Raklīna Santusa – četrus. Tas nav daudz, ja salīdzina ar teorētiskās matemātikas zvaigzni Andri Ambaini, kura grozā ir jau 37 punkti, bet jāņem vērā, ka viduvējam profesoram Latvijā tas ir zem pieci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu