Tici man... • IR.lv

Tici man…

4
Knuts Skujenieks jaunībā.
Anda Burve-Rozīte

Knuts Skujenieks šoruden svin 80 gadu jubileju. Jau 55 gadus viņš ir kopā ar sievu Intu. Viņai ir grandioza loma gan izcilā dzejnieka radošajā biogrāfijā, gan tajā, ka viņš savulaik izdzīvoja padomju lēģerī

Šī ir tā pati māja Salaspilī, tikai gadu desmitos piedzīvojusi pārbūvi un kļuvusi prāvāka. Tās mazajā virtuvītē Knuts 1969. gadā, atgriezies no padomju režīma soda nometnes Mordovijā, dzēra glāzi piena. Bija nokļuvis brīvībā pēc septiņiem ieslodzījumā pavadītiem gadiem. Tos jaunajam dzejniekam piesprieda par dalību nacionālajā pretošanās kustībā. Toreiz, padzēries divus malkus piena, Knuts automātiski pastūma glāzi sievai. Tādā veidā lēģerī vienmēr bija dzēruši kafiju, tēju: divi malki, un padod tālāk biedram. 

Par Knuta tuvāko biedru uz mūžu kļuva viņa sieva Inta, Salaspils Botāniskā dārza speciāliste, kuras iecerētajai zinātniskajai karjerai svītru pārvilka vīra disidentisms. Abi apprecējās 25 gadu vecumā pēc satikšanās studiju laikā Maskavā. Iesākumā – draudzība. Taču drīz vien glītā, raksturā nosvērtā jaunā botāniķe Knutam iekrita dziļi sirdī. Atgriežoties Latvijā, abi drīz apprecējās un apmetās mazītiņā istabiņā Salaspilī, kur knapi pietika vietas dīvānam un drēbju skapim. Grāmatas abi cītīgie lasītāji turēja dīvāna kastē – pāris «liekajos» dzīvojamās platības kvadrātmetros. 

Ass humors. Aizrautīgas diskusijas par literatūru, zinātni, laika garu. Tā varētu raksturot Knuta un Intas attiecības. Viņi sapratās lieliski. Nepilnu gadu pēc kāzām, 1962. gada jūnijā, kopdzīvi pārtrauca apcietinājums. Knutu apsūdzēja par dalību nacionālās pretošanās grupas Baltijas federācija veidošanā. Piesprieda septiņus gadus soda nometnē Mordovijā, Krievijā. Abu mīlestības stāsts visu laiku turpinājās vēstulēs, kas regulāri ceļoja starp Salaspili un gulagu (labošanas darbu nometņu un koloniju sistēma, padomju režīmā šādās nometnēs sodu izcieta disidenti). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu