Jautājuma, nevis izsaukuma zīme • IR.lv

Jautājuma, nevis izsaukuma zīme

3
Paolo Vudss.

Fotogrāfa Paolo Vudsa grāmata par nodokļu paradīzēm atgādina – uzņēmumi, kuri var atļauties nemaksāt nodokļus, ietekmē ikviena cilvēka dzīvi

Ja gribat uzzināt vairāk par nodokļu paradīzēm, nopērciet grāmatu! Taču nepasūtiet to Amazon. Šis uzņēmums nemaksā tādus pašus nodokļus kā jūsu vietējais grāmatu veikals – lekciju ISSP vasaras skolā Pelčos noslēdz viens no pasniedzējiem fotogrāfs Paolo Vudss (Paolo Woods). Viņa pēdējā grāmata The Heavens (burtiski – Debesis, taču latviski piemērotāks tulkojums būtu Paradīzes) veidota kopā ar fotogrāfu Gabriēli Galimberti un pētniecisko žurnālistu Nikolasu Šaksonu. Tas ir mēģinājums ar fotogrāfijas palīdzību atainot sarežģīto un pretrunīgo ārzonu pasauli, kuras finanšu kontos, kā tiek lēsts, glabājas pat līdz 32 triljoniem dolāru. 

«Kāpēc būtu jāuztraucas? Jo tas ietekmē mūs visus! Liela daļa šīs naudas pieder uzņēmumiem, kas izmanto nodokļu paradīzes, lai maksātu pēc iespējas mazāk nodokļu, atņemot valstīm naudu, ko tās varētu izmantot izglītībai, veselībai vai drošībai. Turklāt tas lielākoties notiek legāli. Un tā ir nauda, kas mums tiek nozagta,» uzsver Vudss. 

Kopā ar Galimberti vēl pirms Panamas dokumentu publicēšanas viņš gandrīz trīs gadus apceļoja pasaules nodokļu paradīzes – no Kaimanu salām un Panamas līdz Honkongai un Singapūrai. Grāmatas nosaukums ir tāds pats kā abu uzņēmumam, kuru izmēģinājuma kārtā viņi reģistrēja vienā no tām – Delavēras štatā ASV. Tur par nelielu samaksu un bez liekiem jautājumiem to esot iespējams izdarīt ātrāk nekā 20 minūtēs. Tajā pašā ēkā bāzēts arī Apple, CocaCola, Ford, General Electric, Google un 285 tūkstoši citu biznesu, kuriem tur atrodas tikai pastkastīte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu