Latviešu dizaina Rainis un Aspazija • IR.lv

Latviešu dizaina Rainis un Aspazija

7
Ingūna un Holgers Eleri.
Gunita Nagle

Strādājot dizainers Holgers Elers savu sievu un kolēģi Ingūnu Eleri mēdz uzrunāt: «Ak, tu mana Aspazija!» It kā joks, un tomēr – Mākslas akadēmijas profesori, dizaina biroja H2E vadītāji un daudzu muzeju ekspozīciju dizaina autori radījuši latviešu kultūrai vēl vienu nozīmīgu radošo tandēmu

Latvijas kultūras notikumu arēnā šogad ir atjaunoto muzeju svētki, un dizainerus Holgeru un Ingūnu Elerus var dēvēt par šo svētku ķēniņu un ķēniņieni. Viņi ir veidojuši ekspozīciju dizainu pieciem pēc restaurācijas darbiem atvērtiem muzejiem vai kultūras pieminekļiem: Rēzeknes Zaļajai sinagogai, Rīgas Motormuzejam, Raiņa muzejam Tadenava, augusta beigās darbu atsākušajai Raiņa un Aspazijas vasarnīcai Majoros, kā arī Raiņa un Aspazijas mājai Rīgā, Baznīcas ielā 30, kas durvis vērs 8. septembrī. 

Gan profesionāļi, gan apmeklētāji cildina viņus par mākslu padarīt muzejus mūsdienīgus, atraktīvus, interesantus. Taču Ingūna un Holgers visus zelta putekļus trauš nost – tā esot tikai sagadīšanās, ka šogad cits pēc cita pabeigti vairāki projekti. 

Lai gan Eleri kopš 2000. gada specializējušies ekspozīciju dizaina izstrādē, viņi nav monopolizējuši šo jomu – Latvijā esot daudz dizaineru, kuri strādā muzejos. Viņu vadītais birojs H2E turpina darbu arī ar grafisko, grāmatu, vides un interjera dizainu. Taču Eleri neliedzas, ka par ekspozīciju dizainu saņēmuši tik daudz starptautiskas atzinības kā neviens cits Latvijas mākslinieks. «Ārpus Latvijas uz latviešu dizaineriem skatās ar lielu interesi, jo mums ir savs rokraksts. Nemācēšu definēt, kas tā ir par skolu, bet atšķiramies no citu valstu dizaineriem,» saka Ingūna, kura, tāpat Holgers, ir Mākslas akadēmijas profesore. «Latvijā ir laba mākslas izglītība. Varam konkurēt pasaules līmenī.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu