Harija Potera tumšā puse • IR.lv

Harija Potera tumšā puse

3
NULL

Bērnības varoņi ne vienmēr izaug par varoņiem

Var gandrīz droši teikt, ka šāgada visvairāk gaidītā grāmata pasaulē bija jaunais Harija Potera izdevums Harry Potter and the Cursed Child (latviski vēl nav tulkots). Britu rakstniece Džoanna Ketlīna Roulinga šoreiz ir uzrakstījusi lugu, kas balstīta pazīstamajā stāstā par burvi Hariju Poteru. Tās pirmizrāde ar milzīgu ažiotāžu notika 30. jūlijā vakarā Londonā – dienu pirms grāmatas nonākšanas lasītāju rokās. Potera izdevumi vienmēr piedzīvo milzu interesi; visā pasaulē grāmatu tirgot sāka vienlaikus – tieši pusnaktī pēc Londonas laika. Arī Jāņa Rozes grāmatnīcā Barona ielā 31. jūlijā, Harija Potera dzimšanas dienā, divos naktī bija rinda gandrīz kvartāla garumā, jo arī Latvijā Potera fanu netrūkst.

Roulingas lugā galvenā loma šoreiz nav atvēlēta slavenajam burvim Harijam, bet gan viņa dēlam Albusam Poteram un dēla labākajam draugam Skorpiusam Malfojam. Harijs vairs nav pozitīvais varonis, kas glābj pasauli, bet drīzāk dzīvē apjucis antivaronis, kurš īsti nespēj sadzīvot ar savu pagātni un joprojām jūtas atbildīgs par visu pasauli. Viņš izrādās absolūti nevarīgs tēvs, kurš nespēj palīdzēt ģimenei sadzīvot ar visnotaļ smago slavas nastu. Īpaši grūti klājas Albusam – slavenā burvju skola Cūkkārpa viņu nesagaida atplestām rokām, puisis nespēj saprasties ar savu slaveno papucīti un ir pagalam netipisks Poteru-Vīzliju dzimtas pārstāvis. (Atcerieties – pēdējās grāmatas beigās Harijs apprec sava drauga Rona Vīzlija māsu Džinniju.)

Lugas darbība sākas vietā, kur beidzās pēdējā sērijas grāmata Harijs Poters un Nāves dāvesti, t. i., ar ainu, kad pieaugušajam Harijam dēls Albuss bažīgi jautā, kas notiks, ja viņu ieskaitīs Slīdenī. Nāves dāvestos šī aina beidzās ar gandrīz salkanu noti, tomēr jaunajā turpinājumā redzam, ka pasaule un Harija Potera stāsts ir mainījies. Tagad Albuss un citi jaunās paaudzes burvji cenšas tikt galā ar lietu kārtību, ko viņiem mantojumā atstājuši vecāki, mēģina sadzīvot ar viņu pieļautajām kļūdām, kuras atbalsojas pat 20 gadus vēlāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu