Taustīt pulsu • IR.lv

Taustīt pulsu

3
Kārlis Vērdiņš.
Anda Burve-Rozīte

Saņēmis Baltvilka balvu par labāko bērnu dzejas grāmatu, Kārlis Vērdiņš pošas uz ASV doktorantūras studijām. Pēc sešiem gadiem ar iegūtajām zināšanām solās būt atpakaļ ar jaunu pienesumu Latvijai

Tieši mūsu paaudze būs tā, kas atstās liecības par 21. gadsimta Rīgu – tā 2014. gadā rakstu krājumā par Rīgu kā vietu kultūrai rakstīja Kārlis. Viņš interesējās un lasītājus uzvedināja domāt, kā un kāpēc dzejnieki izvēlas veltīt dzejoļus konkrētām vietām. Tiešā un pārnestā nozīmē «vieta» šogad kļuvusi par vienu no atslēgas vārdiem viņam pašam – drīz pēc Jāņa Baltvilka balvas saņemšanas par šopavasar iznākušo grāmatu Tētis, dzejnieks un literatūrzinātnieks nu kravā somas prombraukšanai. 14. augustā Kārlis dosies uz ASV, kur strādās pie disertācijas un, kā pats cer, nodosies arī radošajai rakstīšanai. 

Intervijā viņš ieminas par jaunu darbu bērniem, ko uzrakstījis šopavasar autobusā pa ceļam uz Tallinu, bet neslēpj, ka dzejoļus raksta aizvien retāk – slieksnis, ko pats sev nosaka, ar gadiem kļūst tikai augstāks.

Literatūras kritiķe Anda Baklāne pēc tava krājuma Pieaugušie iznākšanas pirms gada rakstīja, ka tu ar savu dzeju gan atspoguļo, gan arī veido savas paaudzes dzejas gaumi. Ja vispār varam runāt par «dzejas gaumi», kādu tu to veido?
Ja salīdzinām pa desmitgadēm, kā kurā brīdī raksta, izmaiņas var redzēt. Man būtu grūti salīdzināt šo brīdi ar 2006. gadu, bet, pametot skatu tālāk atpakaļ, redzam – dzeja mainās. Mainās tas, ko šķiet interesanti pateikt šajā brīdī. Nekad nav tikai viens dzejnieks, ko tad nu visi lasa. Vismaz pēdējos 30 gados noteikti ne. Dzejas gaumi veido daudzi un dažādi dzejnieki. Cik nu vispār varam runāt par sabiedrības gaumi, ko veido tie dzejnieki, ar kuriem es sadarbojos. Ir cita veida dzeja, kas varbūt veido lielākās sabiedrības daļas gaumi. Mēs – es un mani domubiedri – esam pāris tūkstošu cilvēku iepriecinātāji labākajā gadījumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu