Ardievas videomaģim • IR.lv

Ardievas videomaģim

5
Aivars Ozoliņš

Jūlijā beidzās 40 gadus ilgušais kasešu videomagnetofonu laikmets

Viena no negaidītākajām ziņām pēdējā laikā varētu būt par japāņu firmas Funai lēmumu jūlijā pārtraukt videomagnetofonu ražošanu. Daudzi nu brīnās – kā, vai tad tās kastes kāds vēl joprojām ražoja, tātad kāds arī pirka? Izrādās, Funai bija pēdējā, kas vēl ražoja. Sākot ar augustu, VHS videoierakstu formātu varēsim uzskatīt par oficiāli mirušu.

Tiesa, par oficiāli, taču ne galīgi mirušu. Jaunus videomagnetofonus vairs neražos neviens, taču videokasetes vēl turpinās piedāvāt. Un ne tikai jaunattīstības zemēs, kas bija Funai ar Sanyo marku pārdoto iekārtu galvenais noieta tirgus, bet arī, piemēram, ASV. Pagājušogad uzņēmums pārdevis 750 tūkstošus jaunu videomagnetofonu. Tas ir pamatīgs kritums no 15 miljoniem, kurus tas gadā pārdeva tehnoloģijas ziedu laikos, tomēr itin iespaidīgs skaitlis tik un tā. Gan jau arī Latvijā kāds tādu nopircis, bet senāk iegādāti ir mājās daudziem, tāpat arī vismaz dažas kasetes ar iemīļotām filmām, iecienītu televīzijas seriālu un raidījumu vai svarīgu ģimenes notikumu ierakstiem.

Īstais brīdis notraust putekļus grāmatas izmēra datu nesējam, ielikt to antīki milzīgajā, ja salīdzina ar viedtālruni, aparātā un nospiest Play pogu. Un, veroties neierasti graudainajā attēlā, pieminēt ilgu un spožu šīs videoierakstu tehnoloģijas laikmetu. Vēl jo īpaši tāpēc, ka Latvijā un citās zemēs, kuras savulaik atradās aiz komunistu dzelzs aizkara, videomagnetofons bija kaut kas daudz vairāk nekā kārtējā tehnoloģija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu