Gaismas, kamera, aiziet! • IR.lv

Gaismas, kamera, aiziet!

6
Paradīze 89 būs vēstījums par divu māsu vasaras brīvdienām laukos valstisko pārmaiņu laikā, 1989. gadā.
Kristīne Simsone

Latvijas vasara – karstais filmu uzņemšanas laiks

Tik daudz kino, cik patlaban Latvijā top, sen nav bijis. Līdzās «regulārajai ražošanai» strādā kinoveidotāji, kuru darbi uz ekrāniem nonāks ap Latvijas simtgades laiku. Rosās arī ārvalstnieki, piemēram, top ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas spēlfilma Lēnprātīgā. Latgalē uzņemta arī viņa iepriekšējā lente – kara drāma Miglā, kuras pirmizrāde notika Kannu kinofestivālā. Lozņica Latviju izvēlas gan profesionālā nodrošinājuma (šai filmai to dara studija Film Angels), gan vietas dēļ – Latgales ainavas atbilst scenārija vajadzībām, savukārt valsts atrašanās Eiropas Savienībā nodrošina starptautiskās komandas brīvu pārvietošanos un citus atvieglojumus. 

Pilnā gaitā top arī latviešu spēlfilmas: pēc 12 gadu pauzes uzņemšanas laukumā ir atgriezies režisors Varis Brasla, pie pirmās pilnmetrāžas filmas strādā Madara Dišlere, savukārt Ināra Kolmane ekranizē Vizmas Belševicas romānu Bille

Spēlfilmu kvantums

Vara Braslas ģimenes filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, tāpat kā savulaik Ezera sonāte un Emīla nedarbi, tiek uzņemta Kuldīgā. Producents Gatis Upmalis ir optimistisks, pirmie uztraukumi esot cauri, «viss esot sastājies savās vietās». Filma stāsta par kāda zēna vasaras piedzīvojumiem pie vectēva laukos, un uzņemšanas grafiks esot pakārtots bērnu režīmam – tas ir galvenais, strādājot ar mazajiem aktieriem. Taču, kā stāsta producents, uzņemšanas laukumā ir redzamas gandrīz visas paaudzes. Filmā spēlē aktieri Mārtiņš Vilsons, Uldis Dumpis un Akvelīna Līvmane, bet vienā no galvenajām lomām – astoņus gadus vecais Markuss (viņa uzvārdu producents pagaidām neatklāj). Vectēvs, kas bīstamāks par datoru varētu būt pirmā no simtgades pilnmetrāžas filmām – veidotāji to sola pirmizrādīt jau 2017. gada augustā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu