Priekškars uz dabu • IR.lv

Priekškars uz dabu

7
Mūziķis Ingus Ulmanis ar dzīvesbiedri Silviju Noru Kalniņu ir vieni no Dabas koncertzāles idejas autoriem.
Gunita Nagle

Nekur citur pasaulē mūziķi nav metušies uz vienu roku ar zinātniekiem, lai rīkotu pasākumus par godu tādām dabas parādībām kā jūras mēsli vai šūnakmens. Latvijā ir! Dabas koncertzālei jau desmit gadus ir tūkstošiem apmeklētāju, tagad arī starptautiska atzinība 

Dabas koncertzāle dāvā neaizmirstamas sajūtas. Tikai vienreiz dzīvē var piedzīvot nakti pie Lībiešu upuralām, kur, ieracies siena kaudzē, skaties, kā debesīs dejo naktstauriņi un klausies Hydropsyche instabilis jeb makstenei veltītu koncertu. Vai piedzīvot apmulsumu Vilku kalnos pēc tam, kad saklausīti zinātnieku brīnumstāsti par Graphis scripta jeb rakstu ķērpi un jāsēžas tiem virsū. Nē, taču – toreiz, 2009. gadā, vairums Pētera Brūvera deklamēto dzeju klausījās, kājās stāvot, atstutējušies pret kokiem. Apsēdās tikai iedrošināti – ķērpim nav iebildumu pret tūkstošiem cilvēku atstātajiem nospiedumiem. Nav bijis citu tādu nakšu kā 2011. gadā Mērsragā, kad pēc Fucus vesiculosis jeb pūšļu fukam (jūras mēsliem) veltītā koncerta tūkstošiem cilvēku klusi salocīja pledus un, laimīgi čalodami, pāris kilometrus gāja gar jūras krastu līdz autostāvvietām, oranža mēness pavadīti. 

Dabas koncertzāle, kas ik vasaru pie mums notiek jau desmit gadus, ir vienīgais pasākums ne tikai Latvijā, bet Eiropā, kurā zinātnieku, mūziķu un mākslinieku kopdarbs palīdz apjaust dabas vienreizīgumu, pamanīt to, kas ikdienas steigā neapjausts. 

Šogad, dažas nedēļas pirms sikspārņiem veltītajiem koncertiem, Dabas koncertzāle Briselē saņēma Natura 2000 jeb īpaši aizsargājamu dabas teritoriju tīkla gada balvu par ieguldījumu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Balva pelnīta, jo nav neviena cita tik plaši apmeklēta pasākuma kā Dabas koncertzāle, kas palīdzējis iepazīt gan dažādu Latvijas vietu skaistumu, gan iemīlēt lapkoku praulgraužus, čunčiņus, sarkanvēdera ugunskrupjus, bruņuzivis, pļavas dedestiņas un citus brīnumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu