Līgojam, neguļam • IR.lv

Līgojam, neguļam

3
Pauls Raudseps

Jāņu nakti raganiņas pulcēties pulcējās. Kur tik skaties, uzglūn dažādi mošķi

Saulgrieži ir burvestību laiks. Gada īsākajā naktī daudzko varam ieraudzīt citā gaismā nekā ikdienā. Par spīti dažādiem draudīgiem mākoņiem gan pie apvāršņa, gan tepat virs galvas, pēdējā pirmsjāņu komentārā gribas aplūkot aktualitātes ar svētkiem piemērotu skanīgumu, protams, neaizmirstot, ka mūsu senči bija viedi un mūsu tautas dziesmas nav tikai kaut kādi bērnišķīgi skaitāmpantiņi. To saturs vienmēr bija piemērots apstākļiem, kuros tās dziedāja. Kuras Jāņu dziesmas būtu jādzied šogad?

Jāņu nakti raganiņas / Pulcēties pulcējās. Agrāk tie svētki nebija tik mierīgi un nevainīgi. Arī šogad, kur tik skaties, uzglūn dažādi mošķi. Visā Eiropā labējie ekstrēmisti pieņemas spēkā. Aiz okeāna Donalds Tramps, kurš gatavs noārdīt NATO un kura padomdevējiem ir ciešas saiknes ar Kremlim pietuvinātiem oligarhiem, būs Republikāņu partijas kandidāts uz prezidenta amatu. Sīrijā karš nedomā rimties, pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos parādījušās nepārprotamas nervozitātes pazīmes, bet Orlando asinspirts un futbola huligānu ārdīšanās Francijā parāda, ka haosa spēki ir atrodami arī Rietumu sabiedrību iekšienē.

Sper, pērkon, kad sperdams, / Nesper Jāņu vakarā liekas 2016.gadam īpaši sacerēta divrinde, jo tieši 23. jūnijā pie Rietumu apma-les var skaļi nograndēt Brexit. Liel-britānijas izstāšanās no Eiropas Savienības būtu kā postošs zibens spēriens visam kontinentam, līdz ar to arī Latvijas drošībai un labklājībai. Atkārtosim šo dziesmu vairākkārt, Jāņu dienu un britu balsojuma rezultātus gaidot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu