Izaiciniet! • IR.lv

Izaiciniet!

3
Madara Botmane.
Anda Burve-Rozīte

Maija beigās spoži nospēlējusi pirmizrādē Pēc beigām, Nacionālā teātra aktrise Madara Botmane (29) pēc dažām dienām jau rādīja savus darbus modes skatē Mākslas akadēmijā

Vairākas reizes noklausījos DakhaBrakha, ko Madara dēvē par vienu no interesantākajiem atradumiem pasaules mūzikā. Baby, show me your love džeza noskaņas kopā ar ukraiņu tautasdziesmas motīviem. Es gluži labi varēju iztēloties, kā aktrises un viņas vīra režisora Regnāra Vaivara dzīvesvietā brīvdienu rītos skan šī mūzika. Viņi kopā dzer kafiju, logs ir vaļā, dzirdami pilsētas trokšņi. Pāri šosezon (un tieši tās noslēgumā!) kritiķi slavējuši: Regnāru – par izrādi Laulības dzīves ainas Dailes teātrī, Madaru – ar lomām izrādēs Svina garša un Pēc beigām Nacionālajā teātrī. Teātra vidē abiem velta tādus vārdus, kā «ievilkta jauna elpa», «lido». 

Sākumā Madarai šķita, ka Rīgā ir šauri. Nav telpas, nav gaisa! Kad pirms desmit gadiem 19 gadus vecā meitene šurp pārcēlās no Kandavas, lai studētu aktieros, bija grūti. Gribējās atpakaļ – lauku plašumā, tīrajā gaisā! «Es, piemēram, nevarēju paēst Čili picā, jo likās, ka ēdu Mendeļejeva tabulu,» aktrise atzīstas. Vajadzēja telpu ar sevi! Brīvību! Tā tas ir aizvien. «Aktiera profesija saistīta ar lielu «berzēšanos» citam gar citu, tuvu kontaktu uz skatuves. Ja nedabonu brīvu telpu gan radošajā, gan personīgajā dzīvē, es jūtos slikti.»

Viens no izrāvieniem brīvībā notika pirms gada, kad līdztekus darbam teātrī viņa izlēma studēt modes mākslu. Iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā, eksāmeniem iesniedzot Ibsena lugas Kad mēs, mirušie, mostamies skiču albumu. Tika uzņemta. Madarai bija vēlēšanās apgūt modi kā mākslu, ko pēcāk varētu izpaust dažādos radošos veidos. Arī veidojot kostīmus izrādēm. Latvijā un pasaulē šāda pieredze modes māksliniekiem ir. Aktrise sakniebj lūpas un kādu brīdi klusē, vaicāta – vai tas nozīmē, ka būs Botmanes un Vaivara izrādes? «Tad jau redzēs, kā izdosies, vai tas vispār iespējams,» viņa bez uzspēles saka. Izrāde Valmieras Drāmas teātrī, kuru režisēs Regnārs, bet Madara veidos kostīmus, jau iecerēta. Tas būs jaunās modes mākslinieces diplomdarbs. Vai diviem pēc dabas neatkarīgiem cilvēkiem, kuri laimīgi apprecējušies, izdosies arī radošais tandēms, laiks rādīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu