Fiksēs kaut pasaules galu • IR.lv

Fiksēs kaut pasaules galu

32
Vineta Zilgalve 10 gadus nostrādaja par ginekoloģi, bet 1994. gadā vēlējās iekarot jaunus apvāršņus.
Zane Mače

Milzīgas rentgena iekārtas dzelzceļa kravu caurskatei, gudra aparatūra degvielas vai alus sastāva kontrolei un pat ierīces, kas spēj atklāt senu mākslas darbu viltojumus, – tik plašā spektrā darbojas divu ārstu radītais uzņēmums Armgate, kas 20 gados iekarojis Baltijas valstu tirgu

Laboratorijas aprīkojumu un zinātnisko iekārtu piegādātājs Armgate pirms 22 gadiem «piedzima» divu ārstu – Revika Vardanjana un Vinetas Zilgalves – paspārnē Rīgas Dzemdību namā. Mediķi, kuri balto ārsta virssvārci nomainījuši pret biznesa apģērbu, atminas, ka tieši abu toreizējās darbavietas – Dzemdību nama – pagrabstāvā iekārtotas jaunā uzņēmuma telpas.

Vardanjans ārsta amatā bija nostrādājis gandrīz 15 gadus, rūpējoties par tikko dzimušajiem bērniņiem, savukārt Zilgalve ginekoloģes darbu darījusi desmit gadus. 1994. gadā, kad Latvija nesen bija atguvusi neatkarību, abi mediķi vēlējās iekarot jaunus apvāršņus. Reviks stāsta, ka viņam vienmēr ir interesējušas tehnoloģijas, tāpēc sākumā pievērsies jomai, kuru pārzinājis, – medicīnas iekārtām. Sākumā tās galvenokārt tirgoja Krievijā un Ukrainā, jo vietējais tirgus bija pārāk mazs un konkurence ievērojama. Šajās lielvalstīs sniegtas arī konsultācijas par aparatūras lietošanu, apkopi.

Drīz vien uzņēmuma vadītāji saskatīja jaunu perspektīvu – iekārtu piegādi kvalitātes kontroles laboratorijām. Gan Latvijā, gan vēlāk, iestājoties Eiropas Savienībā, ieviesti jauni kvalitātes standarti dažādiem produktiem, sākot no pārtikas un beidzot ar naftas izstrādājumiem. Bija jāuzmana vide, jāmēra pieļaujamais gaisa piesārņojums, notekūdeņu kvalitāte rūpnīcās, arī ēdamlietu kvalitāte. Tāpēc ražojošie uzņēmumi un dažādas kontrolējošās iestādes meklēja partnerus, kas vajadzīgās iekārtas piegādātu, – arī Armgate, kura logo atgādina no plaukstām taisītus vārtus. Pieprasīti kļuva arī speciālisti, kuri specifiskās mērierīces uzstādītu, iemācītu ar tām apieties, kā arī iegūto informāciju apstrādatu un pareizi interpretētu.

Reviks monitorā rāda iekārtu, kas atgādina Ķīnas mūri. Tiešām, ierīcei, kura satāv no 18 metrus augstiem betona blokiem un speciāliem mērītājiem, ir saistība ar tālo valsti. Sadarbībā ar Ķīnas uzņēmumu Armgate aprīkos Latvijas ārējo robežu, astoņos muitas kontroles punktos uzstādot rentgeniekārtas. Dzelzceļa vagonu un kravas automašīnu pārbaudes rentgeniekārtas palīdzēs apkarot kontrabandu – redzēs, kas lācītim vēderā. Jaudīgās iekārtas izgaismos gan to, kas ir dzelzceļa vagonos, gan kravas automašīnās, spējot atklāt, vai akmeņogļu kravā ir paslēptas, piemēram, nelegālas cigaretes. Sešas mazākas rentgeniekārtas ir uzstādītas arī Rīgas lidostas un Latvijas pasta sūtījumu muitas kontroles centrā, kā arī Ventspils un Liepājas muitas kontroles punktos.

«Mēs jokojam – ja rīt būs pasaules gals, tad mēs jums varam pārdot aparatūru, lai to fiksētu,» stāstot par sava uzņēmuma iespējām, smej Reviks. Armgate tagad atrodas jaunās telpās Mārupē un lielākoties klientiem piedāvā laboratorijas un zinātnisko aprīkojumu. 1996. gadā, Ventspils slimnīcā uzstādot zīdaiņu inkubatorus un monitorus, Armgate uzaicināti Ventspils naftai piegādāt vajadzīgās laboratorijas un analītiskās iekārtas. Tas bija pirmais uzņēmums, kurā ārsti uzstādīja gāzu hromatogrāfu. Naftas biznesā pēc neatkarības atgūšanas pieauga kontroles prasības, vairāk uzmanības bija jāvelta drošības un vides aizsardzības jautājumiem. «90% darba bija šajā nozarē,» pirmsākumus atminas Reviks.

Ventspils naftā joprojām strādā ar šīm iekārtām, Reviks stāsta – japāņu aparatūra, kuru tirgo uzņēmums, nelūst. Tehniku latvieši uzstādījuši arī lietuviešu Mažeiķu naftā.

Uzņēmēji saka – vislielāko gandarījumu sniedz projekti ar pievienoto vērtību, piemēram, uzlabojumi zinātnē, drošībā. Betona ražotāji Cemex, kuriem nemitīgi pārbauda cementa kvalitāti, arī strādā ar Armgate piegādātajām iekārtām. Šajā uzņēmumā 2008. gadā uzstādītā iekārta, kura pārbauda cementa sastāvu, šo gadu laikā veikusi jau miljons analīžu. «Tas ir ļoti daudz,» skaidro Vineta. Taču Armgate iekārtas noder arī ikdienišķāku produktu kontrolei, piemēram, Cēsu alus brūvētājiem ir piegādāta ierīce, kas pārbauda, vai dzēriena stiprums atbilst tam, kas norādīts uz etiķetes.

Ar savu naudu

«Mēs principiāli neņemam kredītus,» jautāts par finanšu lietām, atbild Reviks. Vineta piebilst – sākot biznesu, daudz līdzekļu nevajadzēja, birojā strādāja tikai trīs cilvēki. Tagad gan visās trijās Baltijas valstīs nodarbināti 25. Uzņēmēji centās savus tēriņus organizēt tā, lai lieli ieguldījumi nebūtu vajadzīgi. Pirmos septiņus gadus uzņēmums strādāja, nopelnīto ieguldot atpakaļ kompānijā. «Kredītu, līzingu mums nav, attīstāmies atbilstoši saviem līdzekļiem,» pieeju biznesam raksturo Vineta.

Pirmsākumos serviss, pārdotās tehnikas apkope nodrošināja stabilus ienākumus. Nekad nav bijis tā, ka klientiem par pasūtīto mēr-ierīci nebūtu norēķinājies vai pārdomājis un atteicies. Tehnika, kuru uzņēmums tirgo kā starpnieki, nereti maksā vairākus simtus tūkstošu.

Arī krīzes laiks tik konservatīvi vadītu uzņēmumu neskāra smagi. «Mums ir savs birojs, savas mašīnas, viss savs – mēs krīzi pārdzīvojām, pat peļņu guvām,» Reviks atkal uzsver finansiālās patstāvības nozīmi. Tolaik, kad valstī bija sākusies dižķibele, Armgate pārstāvēto ražotāju iekārtas iepirka tikai uzņēmumi, kuriem tās bija ļoti vajadzīgas, kuras bez mērierīcēm iztikt nevarēja. Piemēram, jau minētajā naftas biznesā strādājošie. Nozares, kuras jāapkalpo, gadu no gada mainās – vide un ekoloģija, drošības jautājumi, farmācija, pārtikas kontrole atkarībā no likumu regulējuma izmaiņām.

Uzņēmums lepojas arī ar to, ka divas reizes saņēmuši Valsts ieņēmumu dienesta pateicības rakstu par godprātīgu nodokļu samaksu. Viņi uzskata – nodokļi jāmaksā, jo tā ir atlīdzība valstij par iespēju sevi te realizēt. «Ja nevari godīgi strādāt, tad nestrādā vispār,» saka Reviks.

Zinātkāre dzen

Kas šajā biznesā ir tik ļoti aizrāvis bijušos ārstus? «Mums ir interesanti,» atbild Reviks. Vineta pēc pievēršanās biznesam mācījusies Biznesa skolā, darbinieki regulāri dodas mācībās pie ražotājiem, kuru preces firma pārstāv. Katrs projekts, kurā Armgate piedalās, ir unikāls – to īstenojot, bieži ir jāapgūst jaunas lietas. Piemēram, nule uzņēmums Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Restaurācijas departamentam uzstādījis unikālu ierīci – Ramana spektrometru, kurš palīdzēs uzzināt, vai mākslas darbs ir autentisks. Ar šo ierīci iespējams analizēt pigmentus, lakas, krāsvielas, tintes un citas vielas, tā nosakot gleznu, mozaīku, fresku, grāmatu, papīra iespējamo vecumu. Piemēram, krāsu pigments, kuru lietoja 16. gadsimtā, nebūs atrodams 14. gadsimta darbā. Tiesa, šī iekārta vēl nevienu viltojumu nav atklājusi, jo uzstādīta un darbinieki mācīti pavisam nesen.

Pērn Armgate pabeiguši vēl vienu vērienīgu projektu, kas saistīts ar mūsu NATO partnervalstu lidaparātu atrašanos Latvijā. Proti, NATO prasības paredz kontrolēt aviācijas degvielas kvalitāti. Uzņēmums pieteicās izsludinātajā konkursā, jo ar degvielu analizējošām iekārtām bija strādājuši arī iepriekš, un tajā uzvarēja. Vineta stsāsta – jau gandrīz desmit gadus sadarbojas ar sešiem septiņiem nopietniem pasaules līmeņa ražotājiem, kuru virziens ir tieši dažādu kvalitātes kontroles iekārtu ražošana. Arī citas naftas produktu kompānijas, kuras darbojas Latvijā, piemēram, Lukoil, Statoil, vēloties noteikt atvestās degvielas tīrību, pasūta Armgate pārstāvēto uzņēmumu iekārtas.

Taču nav tā, ka Armgate piegādā tikai citu uzņēmumu saražoto. Firmā strādājošie inženieri dažādas iekārtas spēj uzmeistarot arī paši. LU Bioloģijas fakultātei izgatavota ierīce, kura palīdz noķert pētījumiem vajadzīgās mušiņas. Vineta rāda stendu, kas aprīkots ar lampām, zem kurām ierīkotas uztveres caurulītes. Ar gaismas palīdzību kukainis tiek pievilināts un iekrīt speciālā piltuvītē. Universitāte saņēmusi sešas šādas iekārtas. Bijušajiem ārstiem medicīna joprojām ir palikusi sirdī. Vineta rāda prototipu – jaundzimušo inkubatoru, kurā guļ priekšlaicīgi dzimuši bērniņi. Parasti šādiem inkubatoriem ir tūkstošiem detaļu, kas jāuztur sterilā kārtībā. Latvieši izdomājuši, ka šīs detaļas varētu būt vienreiz lietojamas, tāpēc gandrīz divus gadus eksperimentē, cenšoties atrast piemērotu materiālu, kurš derētu šim nolūkam. Lai ieceri novestu līdz galam, uzņēmums plāno pieteikties Eiropas fondu līdzfinansējumam.

Armgate nākotne ir atkarīga no tā, kādus produktus ražošanā un citās sfērās izmantos. Piemēram, benzīnam ir 100 pārbaudāmo parametru, bet elektrībai – tikai pieci. Taču Vineta un Reviks neuztraucas par biznesa sarukumu nākotnē, jo nemitīgi parādās jaunas lietas, kuras prasa pārbaudes. Arī ES prasības kļūst stingrākas, to izpildei nepieciešamas jutīgākas iekārtas. Reviks kā salīdzinājumu min dīzeļdegvielu – agrāk atļauts bija 350 miligramu sēra uz dīzeļa kilogramu, tagad tikai desmit. Tātad vajag jutīgāku aparatūru, lai noteiktu mazāku sēra īpatsvaru.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Zinātkāre. 

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Esam veiksmīgi izvairījušies no šīs kļūdas, bet pieredze ir iemācījusi, ka ir jāciena un jānovērtē savi darbinieki, jārūpējas par viņu labsajūtu.

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Nav jēgas dibināt uzņēmumu tikai tāpēc, lai pelnītu naudu, tā var nākties svešu dzīvi nodzīvot. Sākumā jāatrod vērtīga biznesa ideja.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu