Dejas nomads • IR.lv

Dejas nomads

2
Krišjānis Sants.
Ieva Puķe

Krišjānis Sants, pirmais latvietis, kas absolvējis laikmetīgās dejas skolu P.A.R.T.S. Briselē, šovasar radīs modernu horeogrāfiju izrādei Spēlēju, dancoju Valmierā, bet cita iestudējuma vajadzībām pētīs spoguļneironus cilvēka ķermenī

Divi puiši, sadevušies rokās, virpuļo pamestā VEF rūpnīcas cehā. Skatītāji nevis, kā ierasts, sēž krēslos blakus spēles laukumam, bet, staigājot telpā, seko līdzi atlētisko ķermeņu kustībai. Dejotāju acu kontakts un fiziskā spriedze veido dialogu ar publiku, tā iet līdzi šim virpulim kā hipnozē. Kad pūlis sabiezē vienā vietā, dejotāji ievirpuļo tajā, sašķeļ, atkal pārdalot telpu. Viņu elpas ritms brīžam ir jaudīgāks par Laimas Jansones kokli un Astro’n’out sitaminstrumentālista Mārtiņa Miļevska izvēlētajiem muzikālajiem akcentiem.

Vērpete, kā sauc jaunā latviešu horeogrāfa Krišjāņa Santa un viņa kolēģa, zviedra Ērika Ēriksona kopdarbu, tikko četras reizes izrādīta Rīgā, bet 29. maijā būs skatāma Liepājas Lielajā dzintarā. «Lielajā zālē, protams,» Krišjānis saka bez pazemības. Dzintarā gan nav būtiska spēles elementa – kolonnu, kādas ir VEF un bijušajā fabrikā Boļševička, kas pagājušā gada rudenī tika izvēlēta Vērpetes pirmizrādei teātra festivālā Homo Novus. Taču dejotāji pielāgošoties. «Tu sasniedz vienu līmeni, tad, pakāpjoties uz tā, vari būvēt nākamo. Tajā mirklī, kad kāda lieta sāk neizdoties, tā jābūvē atkal. Uz augšu, uz augšu, uz augšu!» Krišjānis raksturo priekšnesuma iekšējo ritmu. «Izrāde sasniedz citu līmeni, ja mums izdodas enerģiju, koncentrēšanos noturēt visu laiku.»

Uzstāšanās, kuras lieciniece biju arī es, pēc Krišjāņa vārdiem, diemžēl «aizgājusi grūto ceļu». Enerģētiskais kontakts atslābis, dejas ēka vienā brīdī bija jāceļ no drupām. «Nezinu, vai skatītāji manīja, cik noguruši bijām?» jautā Krišjānis. «Mamma, kas arī bija atnākusi uz izrādi, gan teica, ka ir pat interesanti redzēt versiju, kur kļūdāmies, jo tas izrādi dara dzīvāku.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu