Mīlestības Latvija • IR.lv

Mīlestības Latvija

3
Aivars Ozoliņš

Latvija vienīgā Eiropas Savienībā nav parakstījusi Stambulas konvenciju

Krieviem ir teiciens: sit, tātad mīl. Latvijā 32% sieviešu, krietni vairāk, nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs (22%), dzīves laikā piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera, liecina ES Pamattiesību aģentūras dati. Tātad atbilstoši citētajai tautas gudrībai vai, kā tagad populāri teikt, dzīvesziņai, Latvijā sievietes dabū just «mīlestību» īpaši stipri.

Diemžēl laikam ir likumsakarīgi, ka valsts, kurā vardarbība pret sievietēm ir viena no visizplatītākajām Eiropā, kopš otrdienas ir vienīgā no ES 28 valstīm, kas nav parakstījusi Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu jeb tā dēvēto Stambulas konvenciju. (Otrdien konvenciju parakstīja Čehija.) Bet no Eiropas Padomes 47 valstīm to vēl nav parakstījušas tikai sešas – Latvija, Krievija, Armēnija, Azerbaidžāna, Moldova un Lihtenšteina. Tātad acīmredzot esam visstingrākās mīlestības lielvalsts.  

2011. gadā pieņemtās konvencijas jēga ir nepieļaut vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm nekādā veidā un veicināt pārmaiņas šādu cilvēktiesību pārkāpumu novēršanai. Konvencijā atzīts, ka no vardarbības ģimenē cieš ne tikai sievietes, bet arī bērni un vīrieši, tāpēc tā attiecas uz jebkuru sabiedrības pārstāvi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu