Kam traucē konkurence? • IR.lv

Kam traucē konkurence?

5
Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.
Indra Sprance

Pēkšņa likuma grozījumu apturēšana Saeimā atklāj spēcīgu lobiju, lai ierobežotu Konkurences padomi

Pēdējos gados visai regulāri sabiedrība uzzina par Konkurences padomes (KP) atklātiem karteļiem un pamatīgiem sodiem uzņēmumiem, kas lūko negodīgi apsteigt citus konkurentus. Tāpēc interesantas ir pēkšņās kaislības, kas Saeimā izvērtušās par Konkurences likuma grozījumiem – lai gan sākotnēji tie bija iecerēti, lai stiprinātu padomi, projektam pēdējā brīdī tika norautas bremzes, un tagad tiek piedāvāti risinājumi, kas var pasliktināt KP darba efektivitāti.

Darbs pie Konkurences likuma uzlabojumiem sākās jau pirms pieciem gadiem. To laikā KP, Ekonomikas ministrija, uzņēmēju organizācijas un tiesībsargājošās iestādes vienojās par visiem pieņemamu likuma redakciju, kuras mērķis bija stiprināt KP darbu atbilstoši ES praksei un OECD prasībām. 

Taču pērn pirms Ziemassvētkiem, kad likumprojekts pēc ilgas saskaņošanas beidzot bija nonācis līdz pieņemšanai galīgajā lasījumā, tas no Saeimas darba kārtības pēkšņi tika izņemts. Šādu lūgumu bija izteikuši Vienotības un ZZS deputāti. Turklāt arī pēc brīvdienām likums joprojām netika izskatīts un izslēgts no Saeimas darba kārtības arī 28. janvāra sēdē. Kāpēc tādas straujas pārmaiņas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu