Aizspogulija • IR.lv

Aizspogulija

2
Nellija Ločmele

 

Panama arī līdz šim nevarēja sūdzēties par atpazīstamību – jau gadsimtu slaveno kanālu un vieglās vasaras cepures zina vai visā pasaulē. Taču pēdējā nedēļā jēdziens Panama Papers ir kļuvis par sinonīmu globālam skandālam, kura ietekmi šobrīd vēl ir grūti līdz galam aptvert, jo tik plaša mēroga krāpniecības atmaskojumi vienkārši nav piedzīvoti.

Žurnālistiem nopludinātie Panamas juridiskās firmas Mossack Fonseca dokumenti aptver 40 gadu garumā sniegtos pakalpojumus klientiem no visas pasaules, kuri vēlas paslēpties aiz ārzonu firmām. Kāds izvairās no nodokļiem, kāds slēpj īpašumtiesības, kāds kārto aizdomīgus darījumus. 

Aizspogulija, par kuras eksistenci šaubu nebija, pēkšņi tikai caur vienas (!) firmas datiem ir atklājusies biedējošā plašumā. Politiķiem daudzās valstīs krīt maskas, pat ja viņi izmisīgi tam pretojas. Vajadzēja tikai divas dienas, lai parādītos pirmais skandāla nopļautais – otrdien demisionēja Islandes premjerministrs. Vērienīgi pierādījumi atklāj, kā pie naudas tikuši Krievijas prezidentam pietuvinātie un, visticamāk, arī viņš pats paslēpis savas bagātības.  Tikai ar laiku redzēsim, vai šiem satricinājumiem sekos reālas, tālejošas izmaiņas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu