Zupā tārpi?! • IR.lv

Zupā tārpi?!

1
Ilustrācija — Krišs Salmanis
Indra Sprance

Aizdomīgi mantojumi un lieli skaidras naudas uzkrājumi, ko nesen gaismā cēla mediji, satricināja Valsts ieņēmumu dienesta reputāciju. Ir nolēma noskaidrot, vai līdzīgas dīvainības neslēpj arī to policistu deklarācijas, kuri valstī izmeklē ekonomiskos noziegumus. Pārbaudot aptuveni 1600 deklarāciju, izpētījām – ievērojamas summas zeķē turējusi sestā daļa šo izmeklētāju, bet daļa ir pamanījusies liesajā valsts maizē tikt pie īpašumiem. Atklājās arī 100 tūkstošu eiro liels mantojums un dāsni tuvinieku «pabalsti»

Uzņēmējs Aivars Millers ir 2014. gada Latvijas lepnums – mecenāts, kas vairāk nekā desmit gadus nesavtīgi atbalstījis dzimtās puses Skrīveru vidusskolu un sociālās aprūpes centru. Viņš darbojas kravu biznesā, ir Liepājas ostas uzņēma DG Termināls līdzīpašnieks. Mediju uzmanības lokā nonāca 2007. gadā, kad sagāja ragos ar tolaik vēl Vladimira Vaškeviča pārraudzītajām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienībām. VID toreiz konfiscēja kāda vācu uzņēmuma degvielas kravu, pārmetot DG Termināls krāpšanos ar nodokļiem, bet «pēc trīs ar pusi gadiem paziņoja, ka lieta pret mani un uzņēmumu ir izbeigta», stāsta Millers.

Kopš pērnās vasaras uzņēmējam ir jauna cīņa. Šoreiz ar diviem Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) policistiem. Millers uzskata – Zaurs Bahmudovs ar pārinieku Andreju Zeļenkovu gribējuši izspiest kukuli.

«Principiāli nedodu kukuli. Viņi deva mājienu, ka noklausās telefonsarunas. Tad arī visiem paziņām [telefonsarunās] teicu – ja viņi klausās, lai dzird, ka no manis nekā nedabūs!» stāsta Millers. Viss sācies 2015. gada 7. jūlijā, kad Zeļenkovs un Bahmudovs vienlaikus ar Valsts vides dienesta ikgadējo komisiju ieradušies pārbaudē Liepājā un pieprasījuši tādus datus, ko uzņēmums uzreiz nav varējis sniegt (būtu jāveic inventarizācija, ko uzņēmums atbilstoši VID prasībām dara reizi mēnesī), un tad ierosinājuši administratīvā pārkāpuma lietu par nepatiesu datu sniegšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu