Ģenerāltīrīšana • IR.lv

Ģenerāltīrīšana

3
«Teikšu jums atklāti, es neuztraucos par savu krēslu. Ja man vajadzēs aiziet, es aiziešu, bet es nemocīšos ar ieliktu [muitas] vadītāju, uz kuru nevaru paļauties un kuram nav redzējuma.»
Indra Sprance

Tuvākajā laikā VID ģenerāldirektorei jāīsteno augstākās vadības rotācijas un kopā ar iekšējo kontroles dienestu jāizvētī aptuveni 100 cilvēku «melnais saraksts». Ināra Pētersone gatava rīkoties, bet atzīst – pie krēsla neturas un vēlas lēmumus pieņemt patstāvīgi

Valsts ieņēmumu dienesta namam Rīgā, Talejas ielā 1, logi ir vai nu melnā, vai baltā rāmī. Jo augstāks stāvs, jo mazāk balto logu. «Es neesmu paskatījusies, kādi man ir lodziņi,» VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone pasmaida par sociālos tīklus aplidojušo joku saistībā ar tā dēvēto VID darbinieku «melno sarakstu» – ka baltie logi esot godīgajiem, bet melnie negodprātīgajiem ierēdņiem.

Nekāds joks gan nav situācija VID, kas izveidojusies pēdējo mēnešu laikā. LTV raidījumos De facto un Aizliegtais paņēmiens pievērsta pastiprināta uzmanība VID finanšu policistiem – intervēts kāds PVN izkrāpšanas shēmās iesaistīts cilvēks, kas stāstījis par VID finanšu policistu iesaisti noziedzīgās shēmās, kamēr tiesībsargi tam pierādījumus nav spējuši savākt. Analizētas arī VID finanšu policistu amatpersonas deklarācijas, kur daļa darbinieku uzrāda ievērojamus skaidras naudas uzkrājumus, kā arī plašāk pētīti nu jau bijušā VID izmeklētāja Roberta Dirnēna un viņa ģimenes locekļu naudas darījumi. Dirnēns pērnā gada nogalē pameta darbu VID, bet pirms tam viņš no mātes skolotājas saņēmis mantojumu – pusmiljonu ASV dolāru skaidrā naudā. Šī informācija izraisījusi plašu rezonansi sabiedrībā, paskaidrojumus par VID notiekošo pieprasījusi arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Viņa ir pirmā ZZS ministre, kas pēc vairākiem gadiem no Vienotības pārņēmusi Finanšu ministrijas vadību. 

Tā kā FM pārraudzībā ir arī VID, ministre nākusi ar virkni priekšlikumu «VID sakārtošanai» pēc tam, kad Pētersone informējusi par VID pašu paveikto negodprātīgo darbinieku izskaitļošanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu