Prezidenta vietā • IR.lv

Prezidenta vietā

1

Latvijai nav pieredzes ar ilgstoši sirgstošu Valsts prezidentu – kā tagad rīkoties?

Lai arī ietverta dažos vienkāršos vārdos Satversmes 52. pantā, Valsts prezidenta aizvietošana nav vienkārši raksturojama. Saeimas priekšsēdētāja, kas vienīgā ir tiesīga aizvietot Valsts prezidentu, neiegūst visas viņa pilnvaras, kad prezidents ir atvaļinājumā, komandējumā vai sasirdzis. Valsts prezidenti ir bijuši ilgstošā (pat mēnesi) plānotā prombūtnē, bet šajā laikā bijuši sasniedzami un arī turpinājuši veikt svarīgus pienākumus, piemēram, Vaira Vīķe-Freiberga parakstīja dokumentus no Trinidadas un Tobago Republikas.

Līdz šim Latvijā nav bijis pieredzes, kad Valsts prezidents ir ilgstoši sasirdzis. Satversme nenosaka nekādu laika rāmi prezidenta aizvietošanai šādā gadījumā. Saprātīgs termiņš ir grūti nosakāms, bet tam būtu jābūt tuvu trijiem mēnešiem, kā tas ir Igaunijā un Lietuvā. Abās kaimiņvalstīs arī ir skaidri noteikts, ko prezidenta aizvietotājs nedrīkst darīt.

Saeimas priekšsēdētājas pilnvaru plašumam ir piemērojams vienkāršs tests, proti, vai Valsts prezidents ir pie apziņas (sarunājas, spriež un spēj parakstīties) un vai pieņemamais lēmums ir neatliekams. Saeimas priekšsēdētājam prezidenta pienākumi jāpilda iespējami mazākā apjomā, lai novērstu abu amatpersonu konkurenci aizvietošanas laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu